Ученици от гимназията по Aвтотранспорт в Бургас изработиха собствена соларна зарядна станция. Приспособлението им не само зарежда електромобили, но и охлажда помещенията през лятото и ги затопля през зимата.

„Вчера приключи изграждането на тази конструкция с 16 на брой соларни панела, като тези панели ще произвеждат енергия за нуждите на училището, а тук на конструкцията ще бъде монтирана и зарядна станция за новия ни електрически автомобил, който го очакваме съвсем скоро“, казва един от учениците, работили по проекта, Константин Георгиев.

Основната цел на учениците е да допринесат към опазването на околната среда като използват възобновяеми източници на енергия.

„Първоначално идеята за станцията беше да се използва само да предпазва автомобилите, но ще я използваме както за собствена зарядна станция за тях, така и за подпомагане на нуждите на училището“, казва директорът на училището и преподавател в него, Красимир Кънчев.

Енергията, която е нужна за 4 климатика в училището, спокойно може да се покрие от станцията. А тя ще може да се използва и от други – най-вече през лятото, когато учениците почиват.