„От първия ден на войната в Украйна държавният глава остро осъжда руската агресия. В същото време държавният глава не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна“. 

Това се казва в позиция, разпространена от президентствотор. 

„Във връзка с това президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон“, гласи съобщението.

„Държавният глава и върховен главнокомандващ винаги е настоявал и работил за модернизацията на Въоръжените сили, за повишаване на националния отбранителен капацитет, за засилване на приноса на България в укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на източния фланг на НАТО“, съобщават от президентството.

„На националните и международни форуми президентът Радев винаги е поддържал всички елементи на колективния подход за гарантиране на сигурността, за повишаване на отбранителните способности, прилагането на регионалните планове на Алианса и увеличаване на средствата за отбрана“, се казва още в съобщението от президентството.

Позицията е по повод решението на Министерския съвет от 26 юни да одобри рамковите позиции на Република България за срещата на върха на НАТО, която ще се състои на 9-11 юли във Вашингтон.

Със същото решение се предлага на президента Румен Радев да ръководи българската делегация, да изложи приетите рамкови позиции и на тяхна основа „да одобрява и/или утвърждава“ представените на срещата документи.

В състава на делегацията е включен и министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев.