Министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в предстоящата Среща на върха на НАТО, която ще се проведе в периода от 9 юли до 11 юли във Вашингтон.

В срещата ще участва и президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев.

Форумът е най-високото ниво на вземане на решения в Алианса и ще отбележи 75-ата годишнина на Северноатлантическия договор подписан именно във Вашингтон, САЩ.

Решенията, които ще бъдат взети на срещата във Вашингтон, предполагат изпълнение на дългосрочни ангажименти от съюзниците, с особен акцент към инвестициите в отбраната на всяка страна-член на НАТО и дългосрочната подкрепа за Украйна и финансовото й обезпечаване, съобщават от правителствената информационна служба.

След като премиерът попита парламента, Народното събрание реши да се не произнася по въпроса кой да защитава българските интереси на Срещата на върха на НАТО.

Оформиха се два лагера в парламента - от една страна ДПС, ПП-ДБ и „Величие“, които искат във Вашингтон да замине служебният премиер Димитър Главчев.

От друга страна - ГЕРБ, БСП и „Възраждане“, които подкрепят там да ни представлява президента Румен Радев. А от ИТН се въздържаха от коментар.

Развръзката дойде от Министерския съвет - във Вашингтон ще отидат и Радев, и Главчев.