„Придружителят на 17-годишен шофьор трябва да поеме отговорност в случай на провинение на младия водач“.

Това каза в студиото на bTV Новините началникът на отдел „Пътна полиция“ към СДВР Николай Крушарски.

„Една от идеите е, че младите водачи трябва да придобият повече самочувствие и опит, придружени от разумен спътник до тях, който да им даде необходимите съвети“, добави той.

Въвежда се наблюдение на средната скорост по магистралите.

Ще се взима предвид кога автомобилът се качва на магистралата и за какъв период от време стига до дадена точка. Ако разстоянието бъде преминато за по-кратък период, това би означавало, че шофьорът се е движел със скорост над допустимата, като ще му бъде налагана глоба.

„На входа дадена точка се засича регистрационният номер на автомобила, на изходната точка също. Знаем, че този участък се минава за 10 минути. Всяко преминаване под тези 10 минути е наказуемо“, подчерта Крушарски.

„Ако водачът реши да спре някъде (за да избегне глобата за превишена скорост – бел. ред.), това обезсмисля бързането му. Целта е да се премине разстоянието за определеното време със съответната скорост“, добави началникът на отдел „Пътна полиция“ към СДВР.

За засичането ще се използват камерите от тол системата. Предвиждат се и по-високи глоби.

„Събираемостта нарасна заради алтернативните начини за тяхното връчване. Това работи. Това е начинът, който да дисциплинира водачите“, категоричен е комисар Николай Крушарски.