Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов връчи ключовете на 86 нови високоскоростни автомобила в ГД „Национална полиция“.

Новите високоскоростни автомобили са предназначени за обезпечаване работата на полицаите, осъществяващи пътен контрол по първокласни пътища с интензивен трафик.

Според обявената обществена поръчка най-малко 20 от колите трябваше да са високоскоростни.

В изискванията е заложено автомобилите да са фабрично нови и неупотребявани, като да са произведени след 1 януари 2022 година.

Двигателят трябва да е 6-цилиндров, най-малко 335 конски сили, с обем не по-малък от 1950 кубически сантиметра. 

Освен това задвижването трябва да е 4x4. Скоростната кутия може да е и ръчна, и автоматична.

„До края на годината предстоят нови доставки, докато стигнем 462 автомобила. Това, което видяхте, е въвеждането на ПОС терминалите в автомобилите на „Пътна полиция“. Това работи в София. На място нарушителят ще плати глобата по фиш. От 13 юли 300 пос терминали ще бъдат разпределени в страната“, коментира министърът.

Снимка: Ладислав Цветков

„Това, което ние сме заложили като мерки и мероприятия, няма да даде резултат от днес за утре“, каза Калин Стоянов.

Според него заради усилията на полицията през последните седмици жертвите по пътищата са с 47 по-малко.

„Надявам се, че с всичко това, което сме изложили, резултатът да бъде различен. Ако налагаме глоби, но не ги събираме – безсмислено е. Въведохме нова система, която работи много добре. Засилихме контрола по пътищата, както и връчването. Служители на жандармерията могат да връчват глоби също. По този начин можем да прекратим безнаказаността“, подчерта служебният министър.