В гурковското село Конаре ще се проведе Фестивалът на самардалата. За пореден път местните ще покажат на гостите на селото как една билка се превръща в подправка, с която българите често овкусяваме гозбите си.

Интересен факт е, че наименованието на билката идва от това, че растението стърчи и прилича на самар на магаре. Връзката на село Конаре с билката не е случайна.

„Нашите хора са отглеждали много коне, а конете първи са открили билката в гората. Когато хората са минавали през нея и всичко ухаело на приятно. Тогава са разбрали, че след като конете я ядат, би трябвало и те да могат да я кусат“, обясни Радка от село Конаре.

Почти във всеки дом там хората превръщат билката в подправка само с няколко стъпки.

Снимка: bTV

„Брането започва, след като се разлисти след седмица-две. Зависи от времето. 30-40 сантиметра трябва да станат листата и тогава разбираме, че тя е готова за бране, но когато пък изкласи, това означава, че вече не можем да берем. Тогава пуска семена и оформя шушулки, които са пълни с много малки семенца, които пукайки се после разпръскват и се разпространяват по този начин“, добави тя.

Снимка: bTV

Самардалата се реже, след което се изчуква.

„Като я счукам, оставям я у гаванчето да съхне. Подире пак пречуквам, пак съхне и все пречуквам. Три-четири дена съхне. Правя я откакто съм станала жена“, обяснява баба Мария.

Снимка: bTV

Според конарските жители подправката върви най-добре с питка и мезе.

„Важно е традициите да се запазват и да се препредават на поколение, както и да се популяризира самата подправка. Хората от странични населени места ни наричат „самардали“, коментира кметът на Конаре Станчо Стефанов.