Към 31-и март салдото на бюджета е 1 милиард и 200 милиона лева, обяви в ефира на "Тази събота" по bTV председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.
Финансист номер 1 в парламента заяви, че държавата ще може да изпълнява основните си функции. Според Менда Стоянова за 2 дни 230 фирми са се регистрирали по схемата "60/40". Тя коментира и решението за замразяване на заплатите на народните избраници, с думите, че това е "популистко". 

Нямам съмнение, че трябва извънредното положение да бъде удължено до 13 май, заяви депутатът от ГЕРБ.

Според председателя на Комисията по бюджет и финансии така ще се преодолее здравната криза, а после и икономическата.

Менда Стоянова посочи още, че ситуацията в Народното събрание е изключително сложна.

„Всички знаем, че сега с това извънредно положение ще имаме проблем с икономиката. Заради това се прави и актуализацията на Бюджет 2020“, обясни тя.

По думите й според една от една от най – мрачните прогнози българската икономика ще се свие с 6-7%. Към момента, обаче се говори за свиване от 3%, обясни Менда Стоянова.

  • МЗ предлага: Заразените с COVID-19 да останат вкъщи 14 дни, а контактните – 10 дни
  • 442 са новите случаи на COVID-19 за денонощие у нас
  • Има или няма карантина за учениците при болен от COVID-19?
  • COVID-19 и ваксините: 14-дневната заболеваемост продължава да се покачва
  • Скок на заболелите от COVID-19 и грип у нас
  • Ръст на заразените с COVID-19: Над 3200 души се ваксинираха за последните три дни
  • Ваксинация срещу COVID-19: МЗ осигурява 1,3 милиона ваксини на Рfizer/Biontech
  • Без карантина за коронавирус: Здравните власти предлагат отпадането на задължителната изолация
  • Близо 3 млн. COVID тестове са останали неизползвани в училищата
  • У нас за първи път установиха варианта XBB.1.5 на COVID-19

„За мярката 60/40 също се говорят небивалици. Само за два дни има регистрирани 230 фирми. Мярката има за цел да подкрепи онези бизнеси, в които са се търсили работници, обучавали са ги“, обясни още Менда Стоянова.

Според нея ръстът на безработицата се е увеличил много, но това се дължи и на българите, които са се върнали от чужбина и се регистрират на борсата.

Решението за замразяването на депутатските заплати лично за мен е популистко, коментира Менда Стоянова. Трябва да вземем ясно и категорично решение каква част от заплатата си искаме да даряваме, посочи още тя.

„Парламентарната група на ГЕРБ дари 100 000 лева на Министерство на здравеопазването. Сега парламентарната група ще вземе решение да даряваме половината от заплатите си, но не само за дарителската сметка на Министерство на здравеопазването", разкри Менда Стоянова.