„Много е болезнено това, че в църквата ни започнаха да се образуват партии, самата църква започна да прилича на партия.“

Това каза в предаването „Лице в лице“ проф. Калин Янакиев, философ и богослов, във връзка с вълнението около избора на новия патриарх Даниил.

„Това беше внесено в църквата от хора, които са много отскоро в нея, но имат ярко изразена русофилски и пропутинистки настроения“, допълни богословът.

По думите му тези хора в навечерието на изборите за нов български патриарх са внесли в обществото „апокалиптична тревога“, че предстои някакъв преврат.

Професорът напомни, че лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов дори поиска свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

„Аз съм православни християни и поради тази причина бих искал да инвестирам някакво доверие в новоизбрания патриарх. И понеже за първи път ми се случва да има патриарх, който е значително по-млад от мен, цели 16 г., бих си позволили да му кажа нещо важно според мен – да върне църквата на църквата, да употреби усилие да накара да млъкнат онези, които я политизират“, призова Янакиев.

Богословът припомни, че в църквата основно сме, за да се спасяваме, а не в очакване на страшния апокалипсис.

„Бих казал на новия български патриарх, с най-голяма почит към него, че би трябвало да върне пасхалната радост. Православието е религия на радостта и възкресението, а не на апокалиптичната тревога“, допълни професорът.

Той призова също да се прекрати разделянето на групи вътре в Свети синод, което той наблюдава след смъртта на патриарх Неофит.

Целия разговор може да гледате във видеото!