Започна интронизация и молебен на новоизбрания български патриарх. Тя се провежда в катедралния храм „Св. Александър Невски“.

Снимка: Ладислав Цветков

С литийно шествие новоизбраният патриарх Даниил излезе от Синодалната палата и стигна до храм-паметник „Александър Невски“. Събралите се миряни по пътя му скандариха „Достоен“ и го аплодираха.

Да пазим православната вяра, тя ни води при Бога. Това бяха първите думи на новия български патриарх Даниил. Приемам гласуваното ми доверие със съзнание за собствено недостойнство, вяра в божия помисъл и божията подкрепа, каза Видинският митрополит. 

По време на интронизацията, новоизбраният патриарх Даниил отправи към Бога молитва за бъдещото си служение:

„Ти, Господи, владико мой, настави ме в делата, за които си ме поставил, дай ми разум и ме насочвай в това велико и отговорно служение. Отвори устните на мен грешния и научи ме да се моля както подобава за всичко потребно. Ето, със страх заставам пред тебе, предоставяйки на твоята безкрайна милост моята смирена душа. Направлявай моя живот към тихо пристанище и ми покажи пътя, по който да вървя. Дарувай дух на разум на моето незнание. Осени моите дела с дух на страхопочитание към тебе. Обнови в моето сърце правия дух. Утвърди ме със силен дух против съблазните на моите мисли”.

Новоизбраният български патриарх Даниил получи инсигниите - знаците, на патриаршеското достойнство, от митрополити от Светия синод.

Снимка: Ладислав Цветков

Българският патриарх, в отличие от останалите митрополити, които носят енголпие и кръст, носи на гърдите си три отличия за патриаршеското достойнство - св. Кръст, и два енголпиона - с Христос Вседържител и с Пресвета Богородица.

Енголпията за интронизацията на новоизбрания днес български патрирах са същите, които са връчени на българския патриарх Кирил, който е първият ни патриарх след възстановяването на Българската патриаршия през 1953 г. Те са били изработени от златар, арменец от Пловдив.

Патриарх Даниил получи и зелената патриаршеска мантия, която като пастирско наметало напомня, че ролята на архиерея е да води паството си към Царството Божие.

Мантията е зелена, за да се отличава от червените мантии на Константинополските патриарси, подарявани им от Византийските императори. 

В деня на интронизацията новоизбраният български патриарх е със зелен епатрихил и омофор. Патриарх Даниил получи също бялата епанокалимавка и патриаршеският жезъл.

Церемонията по интронизацията на патриарх Даниил се проведе, докато в храма бяха мощите на патриарх Евтимий Търновски.

Снимка: bTV

Видинският митрополит Даниил бе избран за български патриарх и Софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор.

Новият патриарх беше избран на балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил. За него са гласували 69 делегати от общо 138 гласа на духовници в Светия Синод днес. Митрополит Григорий получи 66 гласа, а три бюлетини бяха невалидни. 

Четвъртият църковно-народен събор беше открит тази сутрин. Наместник-председателят на Светия синод – Врачанският митрополит Григорий, митрополитите и епископите поведоха делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор от Синодалната палата към Българската академия на науките.