Игуменът на Гигинския манастир архимандрит Никанор връчи на новоизбрания патриарх Даниил писмо с оставката си, съобщи обществената телевизия. Даниил служи Божествена Света литургия за първи път като патриарх и Софийски митрополит.

В писмото е обяснено, че оставката е заради „диаметрално различни позиции по отношение на мястото на Българската православна църква в семейството на православните църкви и относно нравствената му оценка на случващото се в Украйна."

След края на литургията патриарх Даниил върна оставката и обяви, че двамата ще се стремят да работят заедно. Патриархът покани архимандрита на среща, но не се уточни кога и къде ще се проведе тя.

"Бог дава разум, защото с разговор, когато възникват проблеми свети апостол Павел казва "изяснявайте противоречия, не оставяйте дявола между вас", ние сме хора, можем да разговаряме и защо дяволът трябва да държи нашите души, когато Господ ни е дал свобода. Така да усвояваме тази свобода.", заяви патриархът.

Вчера, след избора на Даниил, архимандрит Никанор посочи във „Фейсбук“, че той е станал като по учебник на КГБ. „Моят патриарх от днес се казва Вартоломей I“, добави Никанор по повод главата на Вселенската патриаршия.

Наблюдатели определят Даниил като най-проруския от тримата кандидати за патриарх. Той отказва да признае Православната църква на Украйна и критикува Вселенската патриаршия.

Поздрав от руския патриарх

Даниил бе поздравен от руския патриарх Кирил, който го определи като "достоен". 

"В лицето на Ваше Светейшество църквата на преподобни Йоан Рилски и свети патриарх Евтимий Търновски се сдоби с нов предстоятел - достоен приемник на приснопаметните български патриарси - Кирил, Максим и Неофит, които направиха много за съхраняването на отечествените духовни традиции и утвърждаване на своето паство в светата православна вяра", пише в поздрава си руският патриарх.

"Руската православна църква днес искрено се възрадва на възлюбената си сестринска църква, на чието кормила застана Богомъдър йерарх, известен със своето благочестие, твърдо придържане към свещеническия каноничен ред и готовност към жертвен труд по време на укрепване на църковното единство.", пише още руският патриарх. 

"Вярваме, че в славната многовековна история на отношенията между нашите църкви, Ваше Светейшество, ще бъдат вписани и нови светли страници. Желая ви крепко здраве, нестихваща радост в Господа и нека всесилната Му помощ ви подкрепя за дълги години благословено патриаршество и да донесе благоденствие и мир на богохранимото паство на Българската православна църква", завършва поздрави си главата на РПЦ.