Яденето на един сандвич с шунка на ден увеличава риска от диабет тип 2, пишат някои британски издания. Експертите обаче уточняват пред Би Би Си, че човек не може да развие това заболяване чак толкова лесно.

Скорошно проучване, проведено сред близо два милиона души от 20 различни страни, установи връзка между червеното месо (като пържоли, бекон и колбаси) и диабета.

Резултатите от него са публикувани в медицинското издание The Lancet Diabetes and Endocrinology journal.

Въпреки че изследването е направено добре и според всички правила, резултатите от него не трябва да предизвикват страх или паника сред населението, категорични са британските експерти.

Те обаче правят и уточнението, че все пак е разумно да се ограничи консумацията на месо в съответствие с насоките за здравословно хранене.

Връзката не е 100% доказателство

Изследването не може да докаже категорично, че прекалената консумация на месо отключва диабет, защото е невъзможно напълно да се отхвърлят всички други възможни рискови фактори – като грешки в диета, липса на двигателен режим, вредни навици, ежедневен стрес и фамилна обремененост.

Д-р Дуейн Мелър от Британската асоциация на диетолозите посочва също така, че „по времето на такива изследвания учените трябва да разчитат на това, че участниците казват истината за това, което наистина ядат, а те понякога просто премълчавали, че прекаляват с едни или други храни“.

Въпреки няколкото уточнения, които експертите правят, те все пак са категорични, че резултатите от проучването не бива да се отхвърлят напълно, защото те дават още един щрих към начина на хранене и развитието на дадени заболявания при грешки в диета.

Неизбежните отклонения в резултатите  

Проф. Навид Сетър, експерт по кардиометаболична медицина в университета в Глазгоу, смята, че „изследването е проведено много професионално, въпреки неизбежните отклонения, които могат да се получат при анкетирането на участниците“.

„В изводите от проучването се казва, че премахването на преработените червени меса от диетите може не само да предпази хората от сърдечни заболявания, рак и инсулт, но и от диабет тип 2“, посочва още проф. Сетър.

В какво се корени рискът?

В проучването две дебели резена шунка (50 грама) или малка пържола (100 грама) на ден се възприемат като рисков фактор, пише още Би Би Си и посочва, че NHS във Великобритания вече съветва хората, които ядат повече от 90 грама сготвено или преработено червено месо на ден, да го намалят до 70 грама.