Независимо дали варите, поширате или бъркате яйцата, те несъмнено са един от най-здравословните и достъпни източници на протеини.
Някога яйцата са били спорен избор поради опасения за наситените мазнини и холестерола, но оттогава изследователите са доказали, че яйцата имат редица диетични ползи.
Ако разгледаме хранителния профил на едно яйце, то има само 75 калории, със 7 грама висококачествен протеин. Освен това едно яйце съдържа желязо, няколко минерала, витамини и само 5 грама мазнини.
Но трябва ли да ги консумирате ежедневно? Какво се случва с тялото ви, ако ядете яйца често?
Звездната комбинация от белтъчини и мазнини прави яйцата по-засищащи и на свой ред намалява желанието да продължите да ядете. При по-малко хранения може да се очаква намаляване на теглото, коментира испанското издание La Vanguardia.
Освен това, когато се консумират за закуска, яйцата подпомагат метаболизма и могат да контролират апетита ви.
Смята се, че яйченият жълтък съдържа витамин D, който може да ви помогне да се възстановите по-бързо от настинка и грип например.
Яйцата са и чудесно средство за укрепване на имунитета, тъй като съдържат различни минерали и витамини, необходими за поддържане на здравето на организма.
Когато се консумират ежедневно, яйцата могат да подобрят когнитивното здраве, тъй като съдържат всички хранителни вещества, необходими за остър ум.
Яйцата съдържат витамин В12, В6, холин и фолиева киселина - хранителни вещества, които регулират настроението и паметта на човека. Холестеролът от години носи лоша репутация на яйцата, тъй като мнозина смятат, че те повишават нивата му в организма.
Въпреки това, когато консумирате по едно-две яйца дневно в диетата си, това подобрява нивата на добрия холестерол, като LDL и HDL.
Яйцата са отличен източник на селен, като средна порция от две яйца покрива 41% от препоръчителния дневен прием.