Оправдателна присъда беше прочетена по първото у нас дело за „лов" на бежанци. Петър Низамов - Перата беше признат за невинен на първа инстанция в процеса за незаконното задържане на трима нелегални мигранти със „свински опашки”. 

Арестът на нелегалните емигранти от Афганистан стана миналата пролет. Те бяха задържани близо до границата ни с Турция от Петър Низамов и негови сподвижници и завързани. Перата, познат до този момент от криминалната хроника в Бургаско, сам се похвали с клип в социалните мрежи.

Според държавното обвинение, Низамов се подготвил за лова на бежанци, като си купил газов пистолет и набирал членове. В хода на делото обаче свидетелите се отрекоха от показанията и заявиха, че не си спомнят кой е вързал мигрантите.

Самият Низамов твърди, че нямало как хем да снима, хем да ги връзва. Експертизата на клипа не успя да докаже кой го е направил, а мигрантите изчезнаха от страната.

Смел съдия и свидетели с амнезия

След като изръкопляска на решението на съдията, Низамов побърза да се похвали и в социалните мрежи: „Това е един смел съдия, защото съм сигурен, че е подложен на огромен натиск".

Прокурорът Райко Стоянов, който искаше две години затвор, ще протестира присъдата. С мотив - върху свидетелите е оказан натиск да променят показанията си.  

Перата признава, че е участвал в задържането на мигрантите, но само снимал: „Аз съм участвал, аз бях там, този клип да не си мислите, че е паднал от небето?! Не съм аз лично човекът, който ги е връзвал. Аз бях първи, който стигна до съприкосновение с тях, те ме нападнаха, след това един друг човек ги върза".

Реакцията на правозащитните организации не закъсня. Според юристи, доказателства при престъпления срещу мигранти и бежанци се събират много трудно.

„Тези хора не са били издирени. Вероятно не са в България, голяма част транзитират по една или друга причина. За нас, адвокатите, е трудно да направим каквото и да било, когато не са тук. Нямаме жертва на практика", посочи Радостина Павлова, която оказва правна помощ на бежанци.

Низамов се похвали, че от няколко дни отново патрулира край границата. Той заяви още, че ако отново видят да се извършва престъпление, т.е. незаконно преминаване на границата, „ще реагират както са правили до сега".

Предстои делото да се гледа на втора инстанция.