На извънредна сесия днес в Сливен общинските съветници разглеждат предложение за искане на безлихвен заем от държавата в размер на 12 292 194 лева. Толкова е наличността на сметките на общината в Корпоративна търговска банка, до които няма достъп, обясняват общинари.

Според предложението, внесено от кмета на Сливен Кольо Милев, това създава затруднения по текущите плащания на общината, второстепенните разпоредители с кредити и представлява реална заплаха за изпълнението на някои от европроектите.

Изготвените справки сочат, че за разплащане на дейностите по европейските проекти са необходими 1 783 778 лева, за стари задължения - 5 241 870 лева, получени целеви средства - близо 92 000 лева. В блокираните сметки са и средства от държавния бюджет за издръжката на учебните заведения в града.

Проведени са били консултации между Министерството на финансите, Националното сдружение на общините в Република България и кметове на общини за намиране на временен механизъм, който да позволява на общините да извършват нормалната си работа.

Безлихвен заем могат да получат всички общини, чиито средства са блокирани в тази банка. Кредитът се тегли с посредничеството на Националното сдружение на общините в Република България.