След провала и на третия мандат за сформиране на редовно правителство в рамките на 49-ото Народно събрание президентът започна срещи с потенциалните кандидати за служебен премиер. В рамките на днешния ден разговаря с трима.

Като първи в списъка председателят на Народното събрание Росен Желязков остана на „Дондуков“ 2 около 30 минути. Не стана ясно дали е готов да смени пленарната зала със заседателната в Министерския съвет. Разбра се обаче, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не харесва идеята.

„Ще впрегна цялата агитационна мощ на групата, на партията, да не ни го причинява. Защото цялата кампания ще мине така все едно ние управляваме“, обяви Борисов.

Опция номер 2 за служебен премиер – управителят на Българската народна банка Димитър Радев, също се срещна с Румен Радев. След срещата гуверньорът на БНБ не казва директно, че би отказал да е служебен премиер, но обяви какви са притесненията му. 

„Не е добра идея да се въвлича банката в политическия процес. Това ще хвърли политическа сянка върху институцията и то за дълъг период от време С идеята да решим конюнктурен проблем, ще създадем дългосрочни проблеми. Това не е редно да се допуска“, обясни Димитър Радев. 

Управителят на БНБ обясни, че има и законови пречки той или неговите заместници да поемат управлението на страната. Заместниците му Андрей Гюров, Петър Чобанов и Радослав Миленков също са в списъка с възможните служебни премиери. 

След БНБ дойде ред и на Сметната палата. Да разговаря с Румен Радев дойде председателят ѝ Димитър Главчев. И той не обяви дали е готов да приеме премиерския пост, ако получи покана.

Вижте коментара на Орлин Колев от Юридическия факултет на Софийския университет: