Полина Карастоянова бе избрана за председател на Комисията по култура и медии в парламента в петък. Номинацията на Патриотичния фронт бе подкрепена изцяло от Реформаторския блок. Кризисното избиране на Карастоянова бе наложено от абдикацията от поста на Слави Бинев под протеста на културни дейци.

„Вратата на комисията ще бъде широко отворена за българските творци, интелектуалци, журналисти”, обеща новият председател на комисията. В заявките си тя включи още парите за сектора да достигнат един процент от БВП през 2018 година: „Вярвам, че ще има политическо мнозинство, което да гарантира това увеличение”.

Карастоянова заяви, че още следващата седмица ще започне срещи с министъра на културата Вежди Рашидов, с генералните директори на БНТ, БНР и БТА, с председателя на СЕМ, с главни редактори на електронни и печатни медии, с председателя на Съюза на артистите в България, за да чуе проблемите и предложенията за решаването им.

Следващия четвъртък Карастоянова ще ръководи за първи път заседанието на медийната комисия като неин председател и ще покани на него директорите на всички бюджетни медии: „Ако имаме силни аргументи, с които между първо и второ четене да защитим едно нарастване на бюджетите, ще го направим”.

Според нея Стефан Данаилов е естественият почетен председател на комисията по културата и медиите и неговото участие е изключително ценно. В работата си новоизбраният председател ще разчита на съветите на редица авторитети като Антон Дончев, Стефан Воденичаров, Николай Овчаров, Божидар Димитров, Ставри Калинов, Росен Райчев и други.

Започнаха и реакциите срещу избора на Карастоянова. Журналисти я нарекоха тежък рецидив.