Слави Бинев се оттегля от председателския пост на комисията по култура в парламента. Новината съобщи съпредесдателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов след заседание на групата.

„Проблемът се инспирира от Народното събрание. Бинев преди 12 дни беше избран за председател на комисията по култура и медии. Станахме свидетели на действия, които бяха насочени срещу този избор. Води се една изключително грозна и унизителна кампания за опетняването на Бинев, без това да подкрепено от каквито и да е аргументи. Хората, които протестират, отказаха среща както с него, така и с парламентарната група на Патриотичния фронт.

Считаме, че създаването на напрежение, независимо колко е основателно и режисирано, не трябва да продължава. Беше поставен въпросът на разискване за избора му като председател. На заседанието Бинев изложи своето мнение по въпроса. Той е изключително омерзен. Той приема това като грозна атака срещу неговата личност”, заяви Валери Симеонов.

И днес културни дейци се събраха на протест срещу Бинев, макар през целия ден да се говореше, че той ще му бъде последен на поста.

„Очаква се неговата оставка, разбира се, както и оставката на цялата комисия за култура и медии, защото истината, е че тази комисия трябва да бъде разтурена и създадена на ново”, коментира режисьорът Костадин Бонев.

а пият вино от моя череп"

Самият Бинев бе лаконичен, заявявайки, че върху него се е изляла кофа с помия. Взел решението да се оттегли още миналата седмица, но изчаквал. "Когато човек прави стъпки назад, може да се окаже, че се засилва", коментира той.

"Много от вас знаят моето минало, което е различно интерпретирано. Там е ясно едно - мафията не можа да ме убие, но културата и медиите могат да пият вино от моя череп тази вечер", каза Бинев.

Оставката на Бинев бе предшествана от совалки в парламента, където се проведоха срещи между него, интелектуалци и председателя на НС. Цачева се видяла отделно и с културния министър Вежди Рашидов.

Изборът на Слави Бинев за председател на комисията по култура бе наречен от управляващите партии ГЕРБ и Реформаторски блок "компромис". Този компромис обаче натисна спусъка на широко недоволство в културните среди.

С най-добри пожелания...

Патриотичният фронт няма да предложи друга кандидатура за председател на комисията по култура и медии.

"Искам да пожелая на всички медии и дейци на културата дано следващия председател да тази комисия да има в програмата си сериозен ангажимент да увеличава средствата за култура, да увеличава участието, процента на български произведения в медиите и да има такава ясна и конкретна програма, каквато е заложена в програмата на Патриотичния Фронт", каза още Валери Симеонов.

„Странно защо през целия този двуседмичен дебат имаше само крясъци и никой не погледна нито за това, че Слави Бинев е представител на Патриотичния фронт и ще изпълнява програмата на ПФ, нито за това доколко законност и основателност имаше в техните действия", коментира той.