Подуправителят на Българска народна банка (БНБ) Цветан Гунев е обвиняем за престъпление по служба - не е упражнил контрол върху отпуснати 19 "лоши" кредита от "една банка". Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, след като новината първоначално се появи в анонимно писмо от служител на банката до медиите. В него се твърдеше, че заместникът на управителя Иван Искров е клиент на прокуратурата още от понеделник, но това умишлено се крие.

Цацаров уточни още, че досъдебното производство е по сигнал на "Протестна мрежа", което автоматично поставя под определението "една банка" КТБ. Третото направление в сигнала на активистите не именно в посока контролираната от Цветан Василев банка, която според вносителите има кредити към свързани лица в пропорции, които многократно надхвърлят законовите ограничения, включително и връзки с Пеевски и Кръстева.

Той допълни, че Гунев е с мярка за неотклонение "подписка" и няма да се иска отстраняването му от длъжност.

В сряда, притиснати от публикации в медиите, от БНБ сметнаха за нужно да излязат с официален коментар по въпроса, потвърждавайки, че срещу високопоставения служител има разследване.

„Подуправителят на БНБ и ръководител на управлението "Банков надзор" Цветан Гунев е излязъл в отпуск заради образувано срещу него досъдебно производство. Гунев излиза в отпуск до приключване на процесуалните действия, за да не бъдат допускани каквито и да е съмнения за възпрепятстване на проверката”, посочват от финансовата институция с уточнението, че функциите на Гунев засега се поемат от Нели Кордовска - главен директор на "Банков надзор".

От банката уверяват, че достъпът на обвинения в престъпна дейност ръководен кадър до класифицирани документи е преустановен. Оттук нататък от институцията дават да се разбере, че коментарите по случая ще бъдат оставени на самия Гунев и адвоката му.

Въпреки че БНБ не разкрива детайли около същността на обвинението, подробности, макар и неофициални, могат да бъдат прочетени от анонимното писмо до медиите. В него представилият се за служител на банката разкрива, че „той (Гунев) е обслужвал банката, чието име сами ще се сетите (вероятно става въпрос за КТБ като скандално споменавана, особено през последните дни – бел.ред.), и е нарушавал интересите на българските граждани и държава. Иначе казано, не е предприемал надзорни мерки за спиране на източването на тази банка и нейното оздравяване”.

Във вторник в някои медии, свързани с Делян Пеевски, вече се появи подобна информация – че КТБ е източвана от мажоритарния си собственик Цветан Василев през свързани дружества, а БНБ се правела, че не вижда проблема.

Скандалните данни в публикациите провокираха реакция от страна на централната банка у нас. В нея тя увери, че „внимателно и отблизо следи развитието на целия банков сектор, включително и на споменатата банка. БНБ разполага с подробни актуални данни за цялата банкова система. На базата на тази информация БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално”.

Според анонимното писмо обаче, на БНБ не може да се вярва на 100%. "Под натиска на управителя Иван Искров е разпоредено на всички - фактът, че подуправителят Цветан Гунев е обвиняем, да не се разгласява. Искров не само, че не е изпълнил задълженията си по закон да отстрани обвиненият и с отнет достъп до класифицирана информация Гунев, но и упражнява влияние върху служителите на БНБ за запазване на това в тайна", пише представилият се за служител на БНБ.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”