Сигнал за организирана престъпна група около Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков бе внесен до главния прокурор Сотир Цацаров във вторник от „Протестна мрежа”. Копие от документа, който събира на едно място депутата от ДПС и нереализиран шеф на ДАНС, банкера и бившия телевизионен водещ в костюм на партиен лидер, е изпратено и до президента, до Европейската комисия и до всички партньорски служби на агенцията за националната сигурност, посочват вносителите.

Документът има няколко направления. Първото е за Делян Пеевски. Анализирани са декларациите, подадени от него пред Сметната палата, както и реалния му стандарт на живот, се казва още в съобщението на "Протестна мрежа".

В сигнала има данни за имотното състояние на Пеевски, ползвани активи с неизвестен краен собственик в офшорни юрисдикции, съмнения за спрени разследвания, търговия с влияние, неспазена процедура за допуск до класифицирана информация и подозрения за пробив в националната сигурност.

Второто направление на сигнала е свързано с финансирането на медиите на майката на депутата от ДПС Ирена Кръстева.

Третото направление е в посока контролираната от Цветан Василев банка – КТБ, която според вносителите има кредити към свързани лица в пропорции, които многократно надхвърлят законовите ограничения, включително и връзки с Пеевски и Кръстева.

Четвъртото направление на сигнала е за произхода на средствата на движението “България без цензура”. Обръща се внимание, че е налице обвързаност между ръководството на Софийска градска прокуратура (СГП) и лица, визирани в сигнала, и се иска от Цацаров да определи друга структура, която да извърши проверката.

Заради опасения от възможен пробив в системата за сигурност в трите дни, в които Делян Пеевски беше действаш шеф на ДАНС (от 14 юни), копие е изпратено до президента, Европейската комисия и посолствата на държавите от които са 33-те партньорски служби на ДАНС.

От „Протестна мрежа” съобщават още, че това е първият от поредица сигнали, които ще внесат в прокуратурата в изпълнение на операцията “Чисти ръце”, която има за цел „изваждането на мафията от обществения живот, установяване на върховенство на закона, разделение на властите и връщане на смисъла на демократичните институции”.

Сигналът е подготвен с участието на журналисти, неправителствени организации и юристи. Той е дълъг 17 страници и обобщава факти, които са станали публично достояние от публикации в медиите, уточняват от "Протестна мрежа" и очакват от прокуратурата да извърши проверка по тях за евентуалното наличие на престъпление от общ характер.

Действия на зависими хора?

Свързаност между КТБ, Делян Пеевски и Николай Бареков съществува единствено в представите на хората, съчинили и внесли сигнала. Това заявиха от Корпоративна банка в официална позиция, в която категорично отричат депутатът от ДПС и бившият ТВ водещ да са акционери или да имат друго участие.

"Проверката за законосъобразност на дейността на банките в България е отговорност на регулаторния орган БНБ и на одитиращи дружества. Да се вмени подобна отговорност на Прокуратурата би значело да се криминализира кредитната и банкова дейност като цяло", пишат от банката.

От финансовата институция коментираха, че действията на хората, пуснали сигнала вероятно са провокирани от разследванията, които се водят срещу "личности, от които те са финансово и икономически зависими".

От КТБ посочиха, че банката и председателят на надзорния й съвет Цветан Василев обмислят да заведат иск срещу авторите и вносителите на сигнала за уронване на престижа и авторитета на финансовата институция.

Да проверяват!

Николай Бареков от "България без цензура" коментира, че има договори за всичко и приветства проверката, защото се е отказал от банковата тайна. Той предложи това да направят и останалите политически лидери. БТВ продължава да търси за коментар и Делян Пеевски, и Цветан Василев.