Общинската избирателна комисия (ОИК) в София отстрани от длъжност кмета на район "Илинден" Емил Бранчевски. Причината - фирма, която той си открил през февруари тази година в Обединеното кралство.

Срещу Бранчевски има подадени шест сигнала за вероятна несъвместимост в Общинската избирателна комисия. Те са подадени от радио и телевизия "Истина и Свобода", представлявана от Александър Иванов Долев и от инициативен комитет "Захарна Фабрика", представляван от Христина Любомирова Янкулова.

Според сигналите Бранчевски продължава да работи като лекар в медицинска клиника "Гросбургведел" в град Бургведел, Германия, и има регистрирана фирма във Великобритания.

В ОИК постъпила и информация, че английско дружество на име "Клиника за медицински услуги – Бранчевски – Колев" OOД е учредено на 15.02.2024 г., а вписано на 18.02.2024 г., като за директор е вписан самият Емил Валентинов Бранчевски.

След това от ОИК поискали достъп до Британския търговски регистър, а от немската клиника поискали данни за трудовите правоотношения с кмета. Оказало се, че Бранчевски действително не е подал необходимите удостоверения до шефа на Столичния общински съвет. Във Великобритания потвърдили съществуването на фирма с директор Бранчевски.

Самият Емил Бранчевски оспорил сигналите и подал жалби до британските институции за злоупотреби с личните му данни.

Сега той има право да обжалва в седемдневен срок пред Административен съд - София град.

От ОИК публикуваха цялото съобщение на своя сайт. Бранчевски бе издигнат от "Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София".