На пресконференция на Протестна мрежа беше прочетена декларация във връзка със събитията от 16 август, „провокациите на властта и как управляващите си купуват подкрепа срещу протестиращите”.

Ето пълния текст на декларацията:

Ден 64 от началото на Протеста беляза пореден връх на демонстративната наглост, с която тройната коалиция БСП-ДПС-Атака заяви, че иска да управлява България и срещу която ние протестираме от Ден 1. В София бяха докарани десетки хора със специални автобуси и една цел – да бъдат противопоставени публично, пред очите на всички, пред камерите и фотообективите, гражданите на България едни срещу други. Задача плоско и бутафорно замаскирана зад поредната лъжа на управляващите, които показаха само едно – че са готови на всичко в името на запазването на цялата власт на всяка цена.

Ние, от Протестна мрежа, които протестираме срещу властта на олигархията, задкулисието и лъжата, остро осъждаме този пореден опит мирни граждани да бъдат въвлечени в конфликти с цел запазване на статуквото.
Ние няма да се примирим и ще продължим да упражняваме гражданските си права като изразяваме нъсегласието си и със:

•Злоупотребата с власт и прекомерната употреба на полицейски сили срещу мирни граждани. Десетки бяха репресирани неправомерно във въпросния Ден 64, като им бяха изисквани личните карти за проверка, задържани и тормозени, за да бъде осуетено правото им на граждански протест. В същото време полицията и жандармерията охраняваха, напътстваха и оказваха пълна подкрепа на подкрепящите правителството, допуснати дори отвъд т.нар. “зона за сигурност”.

•Незоконосъобразните блокади и неправомерното отцепване на практика на цял квартал от центъра на София. В града не е обявено извънредно положение, което да обяснява извънредно широката “зона за сигурност”. По действащото в България законодателство “зоната за сигурност” трябва да бъде на не повече от 20 м. от охранявания обект.

•Демонстратвиното незачитане на закона и морала от хората, които са призвани да ги пазят. Грубото полицейско насилие от Ден 40 е предмет на прокурорска проверка. Тя не попречи такова да бъде употребено и на Ден 64.

Всичко това само още повече задълбочава очертаващата се трайна тенденция на незачитане на основните граждански права и свободи. Това от своя страна означава само едно – налагането на диктатура в страна член на ЕС.

Наш дълг като българи и граждани е да се противопоставим решително на всеки опит сега или в бъдеше властта да бъде употребявана по недопустим начин, в противовес на националните и обществени интереси и в режим на недемократичност.

Заявяваме отново пълната си нетърпимост към арогантното и системно погазване на основите на демокрацията и правовата държава. Призоваваме всички българи, в страната и чужбина да продължават да изразяват своята гражданска позиция, мирно и с уважение към целите на протеста и своите сънародници. Не се поддавайте на опити за разделение и насаждане на омраза! Протестът е над различните партийни предпочитания и е обединен повече от преди.

Призоваваме компрометираното правителството на Пламен Орешарски незабавно да подаде оставка, а Народното събрание да се саморазпусне, като се отвори път за провеждани на демократични избори не по-късно от края на годината. Само така е възможно да се гарантира мира и спокойствието в България, и да се излезе от кризисната ситуация, създадена от сегашното управление.

Ние, протестиращите от Протестна мрежа като част от ДАНСwithme ще продължим да протестираме всеки ден, използвайки гарантираното ни от Конституцията право за мирен протест, докато исканията ни – оставка и предсрочни избори, не бъдат изпълнени. Тази недостойна страница в българската история ще остане завинаги. Написа я 42-то НС със създаването на тази уродлива коалиция БСП-ДПС-Атака, базирана на единствените разпознаваеми за тях принципи – властта на всяка цена и парите. Но тя трябва час по-скоро да бъде затворена!

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите