Не е необходимо да се преминава към онлайн обучение. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков в Шумен.

Министерство на образованието продължава ежедневно да следи ситуацията с разпространението на коклюша в училищата в страната.

Според министър Галин Цоков засега няма сериозни проблеми с обезпечаване на образователния процес и на този етап не се предвижда преминаване изцяло на онлайн обучение.

Ще има само карантиниране на отделни паралелките, в които има болни ученици, но това може да се извършва в самото училище. Имаме добър диалог с Министерство на здравеопазването – експертите там ни казват, че не е необходимо да се въвеждат задължителни мерки – като например носенето на маски. Също така не е задължително да се минава в обучение в електронна среда“, поясни Галин Цоков.

Министърът коментира още, че с инвестициите в материалната база по програмите на МОН предстои близо 3000 ученици в Шумен да преминат в едносменен режим на обучение.

Снимка: МОН

Той посети и Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, където разговаря с преподавателите и ръководството за проблемите пред образователната институция и приоритетите в развитието на висшето образование и науката в България.

Снимка: МОН

По думите му българското образование има сериозни традиции, които трябва да съхраняваме и възраждаме

„Студентите – бъдещите учители, трябва да се обучават в класните стаи, така както е било през годините”, категоричен бе Галин Цоков.

Той обясни, че стартира нов европейски проект, по който дуалното обучение ще влезе в университетите, а особен фокус ще бъде насърчаването на педагогическите факултети да установят партньорства с училища, в които да се случват стажовете на студентите през целия период на подготовката им.