След бума в цяла Европа – случаите на коклюш се увеличават и у нас. По данните на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) от началото на годината са установени девет души с инфекцията, а за цялата 2023 г. – общо 20.

Проблемът е, че в регистрираните от НЦЗПБ положителни проби за коклюш (известен още като магарешка кашлица), не влизат тези от частните лаборатории. Това означава, че бройката на заболелите не е точна. А проверка на bTV показа, че до тази седмица само в София случвайте са 10 при девет регистрирани от НЦЗПБ за цялата страна.

„Поради сериозността на заболяването и поради високия риск при кърмачетата ваксината е част от Задължителния имунизационен календар. Поставяме ваксини във втория, третия и четвъртия месец. Коклюшът влиза в шествалентната ваксина“, обясни д-р Гергана Николова.

Снимка: iStock

От думите ѝ стана ясно, че симптомите на всички заболяване, които засяга дихателните пътища, в началото се препокриват. При коклюш не се наблюдава висока температура – тя по-скоро е умерено повишено. Но и при това заболяване, подобно на грипа, има болки в гърлото, запушване на носа или наличие на обилна секреция.

„Задължително е да се направи лабораторен тест. Добрата лечение изисква прецизна диагностика“, каза още д-р Николова.

Тя припомни също така, че на година и половина се поставя петвалентната ваксина, в чийто състав също присъства коклюш. Следващата ваксина се поставя на 12 години.

„Голям проблем създаде това, че по време на COVID-19 се създаде една голяма група от неваксинирани деца. Сега – по време на грипната епидемия, отново беше спряна дейността по ваксинопрофилактиката. Всичко това води до по-нисък обхват имунизацията на децата от съответните възрастови групи“, посочи още тя.

Снимка: iStock

Д-р Гергана Николова обясни, че в нейната практика все още не се е срещала с деца, боледуващи от коклюш. „Но имам други колеги, при които е доказано наличието на бактерията у техни пациенти“, поясни тя.

С напредването на заболяването се появява типичната за коклюша кашлица, придружена от гъста секреция и свистене при дишане. Тогава е възможно и повишаване на телесната температура.