Поне 2,6 милиона гласоподаватели или около 45% от имащите право на глас в България ще отидат до урните в неделя, когато се провеждат изборите за Европейски парламент. Това показват данните от последното проучване на предизборните нагласи на „Сова Харис”, публикувано в последния ден от предизборната кампания.

Съотнесено към официалните избирателни списъци, ще бъде отчетена избирателна активност от около 40%.

Хората, които все още имат колебания, са около 23%, но опитът показва, че тези, които до последната седмица не са се убедили в необходимостта да гласуват, в крайна сметка не гласуват, изтъкват социолозите.

В проучването на „Сова Харис” преднина има БСП с подкрепа между 31-35% пред ГЕРБ с 28-32% доверие. На трето място е поставена „България без цензура” с 9-11%, изпреварваща ДПС, което получава 8,5–10,5%.

За да настъпят съществени изменения в пропорцията на подкрепата за различните политически субекти, е необходимо да се предизвика прилив на гласуващи от порядъка на поне 8-10% над очерталата се активност. В сегашната ситуация такъв феномен би представлявал голяма изненада, констатират още социолозите на „Сова Харис”.

При прогнозираната избирателна активност БСП и ГЕРБ ще затворят основната алтернатива в политическото пространство, като се очертава всяка от тези партии да привлече по около 1/3 от избирателите с готовност да гласуват, анализират експертите.

„Тенденцията, която улавяме през последния месец, е леко подобрение на резултата на ГЕРБ, докато БСП запазва предишното си ниво въпреки че социалистите се ползват с по-високо одобрение. Тези ефекти се дължат на фактите, че ГЕРБ успяват да привлекат част от привържениците на Реформаторския Блок, който е техният основен опонент вдясно. Същевременно в левия спектър АБВ успява да привлече няколко процента от традиционния електорат на столетницата. Въпреки това при ниското равнище на активност социалистите имат известна преднина и се очертават като най-вероятният победител на изборите”, коментират от „Сова Харис”.

Социолозите наричат партията на бившия журналист Николай Бареков „ново явление на българската политическа сцена” и „фактор” и й отреждат третото място на евровота в България.

„Данните от изследването показват, че Европейската тема още не е особено близка за електората, подкрепящ ДПС. Движението обаче е доказало, че разполага с добре изградена изборна машина и умее да мобилизира привържениците си. Поради това няма да е изненада, ако и този път то постигне висок резултат”, отбелязват от „Сова Харис”.

Резултатите от това проучване показват, че още три формации имат шансове да се преборят за място в Европейския парламент: АБВ, Реформаторският блок и „Атака”.

Всички останали участници в изборите общо получават подкрепа, колкото за един мандат. Това изключва възможността някой от тях да се намеси в разпределението на местата.

През последната седмица излязоха още няколко социологически изследвания за предстоящия евровот.
Проучването на „Медиана” поставя на първо място БСП с 20,5%, следвана от ГЕРБ (17,1%), „България без цензура" (9,8%), ДПС (7,3%), Реформаторският блок с (4,3%), НФСБ (3,6%), „Атака" (3,5%) и АБВ (2,9%).

По данни на „Афис” БСП получава 17,9%, ГЕРБ – 17,6%, ДПС – 8,3%, ББЦ – 6,7%.

Според проучването на „Галъп” БСП и ГЕРБ биха си осигурили по 5-6 представителя в ЕП, ДПС – 3 или 4, а ББЦ – един или двама.

Според сайта Пол Уоч, който обединява и анализира допитвания, направени в 28-те страни членки на ЕС, групата на ЕНП се очертава да получи 217 места в ЕП, което е с 58 по-малко в сравнение с изборите от 2009 г. Социалистите се очертава да получат 201 места в EП, което е със 7 места по-малко в сравнение с изборите преди пет години. Евроскептичните затвърждават пробива си, показва още сайтът Пол Уоч и посочва, че се очертава те да спечелят общо стотина места, което е три пъти повече в сравнение с настоящия състав на ЕП.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)