По-малко от два месеца преди парламентарните избори 40% от избирателите са напълно сигурни, че ще гласуват. Това сочат данни на агенция „Сова Харис” след направено проучване между 26 и 31 януари 2021 г. сред 1000 пълнолетни българи.

Освен напълно сигурните 40%, които биха упражнили правото си на глас, още около 25% от анкетираните също биха гласували на предстоящите парламентарни избори.

Колебание обаче има у доста граждани - 11% от тях не са особено сигурни дали ще гласуват. Почти 12% от анкетираните все още не са решили, а 13% със сигурност няма да гласуват.

На база на действителните гласове, ако изборите бяха днес, в парламента биха влезли 7 формации. На първо място би била евентуалната коалиция между ГЕРБ и СДС с 27%, а на второ място БСП с почти 25%.

Според допитването трети ще бъдат „Има такъв народ” с близо 15%, следвани от гражданската платформа „Изправи се.БГ” с почти 5%. На последните две места се нареждат ВМРО и „Демократична България" с по 4%.

Според анкетираните водещите политици в страната са премиерът Бойко Борисов с 49% и президентът Румен Радев - с близо 37%. На трето място се нарежда лидерът на БСП Корнелия Нинова с 30%, следвана от Красимир Каракачанов, Слави Трифонов и Мая Манолова с по 12%.

Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от "Сова Харис" по поръчка на вестник "Труд" в периода 2631 януари сред 1000 български граждани. Изследването е реализирано по метода на стандартизираното "лице в лице" интервю.