Делян Пеевски остава депутат, тъй като Конституционният съд не успя да излезе със становище по казуса с него, научи bTV. От КС цял ден нямаше официално потвърждение за окончателното решение. То излезе малко преди 19 ч.(виж долу!

Във вторник по въпроса, който „виси” от няколко месеца, съдиите се разделиха в мнението си, което на практика означава, че прехвърлят топката на парламента.
Резултатът от гласуването е 5 на 6 с и едно особено мнение. Решенията в КС се вземат с минимум седем гласа. На практика с това гласуване означава, че КС не се произнася по казуса – сякаш той не е стигал но институцията.

Сега трите партии, които подкрепят кабинета, трябва да вземат политическо решение дали да направят място на Пеевски в пленарната зала.

Междувременно протестиращите се активизират в социалните мрежи и отново организират антиправителствени протести, този път конкретно срещу връщането на Пеевски в НС.

Делото за несъвместимост в КС се водеше по искането на ГЕРБ след фиаското с назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС. Според партията на Бойко Борисов Пеевски няма основание да се връща като депутат в парламента по Конституция, защото е положил клетва пред Народното събрание като началник на ДАНС. От ДПС твърдят, че той реално не е встъпил в длъжност и не е изпълнявал функциите на председател на агенцията и заради това няма пречки да продължи да бъде депутат.

Още през юли докладчикът по казуса Румен Ненков внесе предложение за решение на спора. По необяснени от никого причини датата за насрочване на заседание се отлагаше до 24 септември, когато съдиите приеха решение да поканят Пеевски за лично обяснение.

Миналия петък bTV съобщи, че Пеевски е изпратил писмо до КС, с което съобщава, че няма да се яви на изслушването с мотивът, че докладчикът е „предубеден”. От писмото на нереализиралия се председател на ДАНС става ясно, че той намира себе си за жертва на политически и медийни кръгове, които са го „сатанизирали” в обществото.

Пеевски обяснява и че се е въздържал да извърша каквото и да е действие по управление на ДАНС. „Не съм подписал нито един документ в ДАНС, не съм издал нито едно разпореждане, не съм се запознал с нито едно дело”, пише още писмото на Пеевски.

Съдиите, които гласуваха в подкрепа на Пеевски, са:

Димитър Токушев
Пламен Киров
Красен Стойчев
Стефка Стоева
Борис Велчев
Гроздан Илиев

Цанка Цанкова (особено мнение)


... и против:

Благовест Пунев
Георги Ангелов
Кети Маркова
Анастас Анастасов
Румен Ненков



ВИЖТЕ РЕШЕНИЕТО НА КС ТУК!!!

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите