„Вече чух грешни тълкувания на решението на съда. Това решение по никакъв начин не означава, че се връща старата организация на движението, съдът не казва това, а само да се спре изпълнението на организацията на движението“, каза общинският съветник Борис Бонев за решението на Върховния административен съд (ВАС), който се произнесе, че новата организация на движението около НДК е незаконна.

По думите му големият проблем ще засегне цялата държава и ще бъде следствие от решението на ВАС.

„На практика съдът казва, че при липса на генерален план за организация на движението, какъвто София няма от 2017 г., всички организации на движението са незаконни. Голяма част от българските градове нямат действащи генерални планове за организация на движението, тоест от пешеходна пътека, до чисто нов булевард – без действащ такъв план, всичко това е незаконно, спрямо това тълкуване на съда“, обясни още той.

„Тези, които управляваха преди нас са имали законовото задължение да изработят и приемат такива планове, това обаче не се е случило. Дори някой да поиска да се върне старата организация на движението - тя също е незаконна, защото беше въведена след построяването на третата линия на метрото през 2019 г., именно в ситуация на изтекъл генерален план за организация на движението“, каза Бонев.