„Радвам се, че мога да бъда в България, да разговарям с държавните власти и да разясня какво наистина значи този преход – зеления преход. В ЕС се реши до 2050 г. да бъдем неутрални климатично и то по демократичен начин беше взето това решение. Сега вече остава задачата да го направим“.

Това каза Курт Ванденберге, генерален директор на главна дирекция „Действия по климата“ в Европейската комисия, в предаването „Тази сутрин“.

Притесненията на хората, които работят в ТЕЦ-овете обаче остават. Освен безработицата, има притеснения и относно цените, които ще плащаме за енергия след зеления преход.

През последният месец български политици също изразиха съмнения за Зелената сделка. От БСП и от „Има такъв народ“ заявиха, че ще работят в посока преразглеждане и предоговаряне на сделката. Техните опасения са, че тя ще унищожи цялата българска въгледобивна индустрия, ще затвори ТЕЦ-овете, а също и че „най-уязвимите ще плащат най-висока цена за климатичната криза“ – според БСП.

„Преходът се случва вече и ще продължава да се случва. Факт е, че сега слънчевата енергия е най-евтина, по-евтина е от въглищната. Имаме огромен потенциал в България и възможности възобновяемите източници да се използват дори повече, особено слънчевата енергия. Като се затворят въглищните ТЕЦ-ове и се заменят със слънчево електричество или други форми на възобновяеми източници ,тогава България може да стане и хъб на чиста енергия за целия регион в Европа“, обясни Курт Ванденберге.

Според него ЕС е заделил много средства и фондове за България, за да даде възможност този преход да се случи.

„Миналата седмица преведохме на България 62 млн. евро, за да инвестира в модернизиране на електроцентралите. Това е момента, в който трябва да се случат нещата“, каза още той.

Част от изискванията за земеделските производителиобаче са трудни за нашите зърнени земеделци. Те се притеснявват, че не могат да изпълнят по-голямата част от мерките, които са заложени, от екосхемите – това е за сектор зърнопроизводство.