Болни деца със сърдечни малформации чакат с месеци за операции. Някои и с години не получават своя шанс за по-добър живот. 

Лечението им се отлагат, неизвестно за кога, защото вече няма достатъчно медицински сестри в Националната кардиологична болница.

Вече няколко семейства с болни деца ни сигнализират за проблема. От Министерството на здравеопазването изпратиха до екипа ни отговор, че най-големият проблем е в детско кардиологично интензивно отделение.

Операциите се прекъсват когато има периоди със само една сестра. Въпреки обявените свободните места, не е имало нито една кандидатура за последната година. А от болницата не коментират.

Бебето на Даниела е на 18 месеца. В голяма част от тях живее в болница заради сърдечна малформация. В очакване на спасителна операция.

Снимка: btvnovinite.bg

„Често боледува и не расте. Той е 8 килограма от много време. Той вече е на година и половина, но не расте... Това му е проблемът – казват, че ако детето се оперира, ще започне да расте", казва Даниела Георгиева, майка на болното дете.

Лекарите от Пловдив ги насочват вече няколко пъти към София. Там обаче  кардиолозите постоянно отлагат операцията на бебето.

„Казват, че детето е малко, че може да се изчака, че има време...“, допълва притеснената майка.

Сигнал от още едно семейство получихме на редакционната ни поща. „Над 150 деца чакаме в този списък и за нас всеки ден е АД. Моля ви като родител, дайте гласност на този жизнено – важен  проблем за Българските деца с подобен на нашият проблем", пише засегнат от проблема родител.

Снимка: btvnovinite.bg

А в края на април ви разказахме за Нели Йорданова и битката 13-годишният ѝ син да бъде опериран. След репортажа майката получава мейл от шефа на болницата, в което той изказва съжаление.

„Тук говорим за живота на детето ми. Не можем да имаме съжаление, трябва да имаме дата!“, коментира жената. За нейното дете все още няма дата за операция и тя не знае причината за отмяната на вече планираната такава. Синът ѝ пие лекарства за поддържане на състоянието му, но вече започва все повече да се изморява.

Снимка: btvnovinite.bg

„Повече от 10 години ние от асоциацията предупреждаваме, че това ще се случи и го виждаме на живо. Дълги години Националната кардиологична болница беше един от пионерите, в които на сестрински места се назначаваха студенти. Това не решава проблема. Те станаха лекари и напускат. И е нарушена целостта на екипа лекар – сестри. И тогава се получава едно огромно претоварване на останалите – не издържат и напускат“, коментира Милка Василева, председател на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Снимка: btvnovinite.bg

Майките са решени да се борят – за живота на децата си. „Искам да кажа на отговорните структури, че няма да оставим нещата така и ще си търсим правата“, заяви Нели Георгиева.