Над 46 000 ученици се явяват на матура по профилиращ предмет или по професия. Повече от три часа и половина зрелостниците показват знания си.

Близо 25 000 гимназисти са на изпит по профилиращ предмет, като най-много от тях са избрали традиционно английски език, следван от география и икономика.

21 000 ученици полагат изпит  за придобиване на професионална квалификация. Половината от тях ще защитават дипломен проект.

Резултатите и от матурата по Български език и литература и от тази, която се полага днес, ще излязат до седми юни.

„Усещам, че мисълта ми тече прекалено бързо и когато трябва да си структурирам аргументите в есето, което е втора част на втория модул, имам известни питания, но се изчистват нещата“, коментира Клементина Кондакова, която се явява на матура по английски език.

В сливенската езикова гимназия се провеждат матурите за зрелостници от няколко профилирани училища. Контролът е не само с камери, но и директен, защото вратите на класните стаи дават пълна видимост.

"Има видеоконтрольор - колежка , която ще бъде постоянно на камерите. От друга страна нашите класни стаи са с прозорчета и се вижда всичко“, посочва Ефросина Кисьова , директор на ГПЗЕ "Захари Стоянов" в Сливен.

И тази година най-предпочитана е матурата по английски език. Близо 13 хиляди зрелостници са я заявили.

„Следва географията - около 2200 ученици, около 2000 ученици се явяват на биология, нататък следват история, философия. Прави впечатление, че не е малък брой на учениците, които полагат изпит по математика – те са около 1300“, коментира Емилия Лазарова - зам.-министър на образованието и науката.

Учениците са уверени, че и втората матура ще мине добре.

"Може би слушането  - ако има проблем с техниката, но мисля , че няма да има проблеми. Смятам, че ще се справя“, казва Петър Михайлов, който се явява на матура по английски език.

 Освен по профилиращ предмет, учениците могат да положат и изпит за професионална квалификация. За него се падна тема 10. Те могат да защитят и дипломен проект.

По темата работиха Диана Теодосиева и Дани Атанасова.