България избира евродепутати

Проследете с нас деня на вота

Снимка: bTV

btvnovinite.bg

Публикувано в  08:00 ч. 26.05.2019 г.

Темата накратко:

    • България избира своите 17 представители в Европейския парламент
    • Участват 13 партии, 8 коалиции и 6 инициативни комитета
    • Бариерата за изпращане на евродепутат е 5,88% от гласовете
    • Социологическите проучвания предвещават оспорвана битка както за първото място, така и между партиите, които са на ръба да се класират в ЕП


Проследете вота по часове:

18:57 Коалицията около ГЕРБ печели европейските избори с близо 33% от гласовете. Това показват първите прогнозни данни от екзитпола на „Алфа Рисърч”.

18:40 Над 1,8 млрд. евро е годишният бюджет на Европарламента. Заплатите и разходите на депутатите са над 420 млн. евро, а над 600 млн. са за персонала и за езикови преводи. Вижте Европейския парламент в цифри: 

18:24 Към 16.30 избирателната активност е 23,8%. Запазва се тенденцията избирателите да са по-малко, отколкото на други избори.

18:20 Вярвам, че че имаме успех в борбата с фалшивите нови. Това каза в специалното ни студио „Промяната Европа” Марджъри Ван Ден Брюке, заместник-говорител на ЕП и ръководител на новосформирано звено, което отговаря за фалшивите новини.

18:10 „Имаме претенция нещо да се промени, но ако може друг да го направи”. Така наследничката на Васил Левски – Христина Богданова си обяснява ниската избирателна активност. Вижте още какво казаха за свободата да избираш Йордан Камджалов, Александър Сано и Христина Богданова.

18:02 8757,70 евро на месец – това е основната заплата на един член на Европейския парламент. Отделно от това, за всеки ден, в който представителите ни присъстват в пленарна зала или в комисиите получават още по 320 евро. Какво е да си евродепутат в евро и привилегии - вижте.

17:52  Стотици милиони граждани избират нов ЕП. Правилата за праговете, финансирането на кампаниите и системите за гласуване са различни Единственото общо правило е принципът на пропорционално представителство. Как Европа избира представителите си в Европарламента? Вижте в линка долу. 

17:28 18,9% е избирателната активност на евроизборите в страната към 14 ч. Това сочат данните на „Алфа Рисърч”. В предишните избори за Eвропарламент към същия час през 2009 г. бяха гласували над 20 на сто от хората с право на глас.

17:10 Красивата Мария Силвестър, която сбъдва мечти и променя животи, скъпият наследник – актьорът Иво Аръков и безапелационният откривател на таланти – треньорът от „Гласа на България” - Иван Лечев бяха специални гости в студиото на „Промяната Европа”. Лицата на bTV коментираха защо е важно избирателите да отидат от урните.

16:52 В Берлин стотици се събират на проевропейска демонстрация. Надсловът на събитието е „Аз гласувам за Европа”. Участниците са привърженици на различни политически сили. Очаква се тази година интересът към евроизборите в Германия да е по-голям. Страната ще излъчи най-много евродепутати. 

15:50 "Ние сме Европа. И Европа трябва да бъде такава, каквато ни харесва. Това означава просперираща, с високи доходи  и сигурност, справедливост и свобода”, каза премиерът Бойко Борисов на излизане от 78-мо училище "Христо Смирненски", където по традиция гласува в родния си град Банкя.

15:45 Започнаха претърсвания в монтанското село Лехчево след репортажа на bTV в обедните новини, съобщи репортерът ни Росен Цветков. Проверяват се адресите на героите от разследването, както и училищният автобус.

15:16 Отчетен е огромен интерес към избирателната секция в Никити, Северна Гърция. Стотици туристи се възползваха от възможността да гласуват, докато са на почивка.

15:00 Избирателната активност на евроизборите към 13 ч. е 15,47 на сто или 992 856 гласували, съобщиха от ЦИК.

13:56 Патриарх Неофит и митрополит Киприан гласуваха. Негово Светейшество и Софийски митрополит упражни правото си на глас в столичното шесто училище "Свети Седмочисленици". В Стара Загора гласа си даде и говорителят на Светия синод и Старозагорски митрополит Киприан.  

13:00 Делян Пеевски упражни правото си на глас рано тази сутрин в пазарджишкото село Света Петка. Той пусна бюлетината си в 44-та избирателна секция. След това не пожела да коментира нищо пред журналистите.

12.10 „Настоящите избори за Европейски парламент  са не по-малко важни от националните. Европа и България се намират на кръстопът. Нуждаем се от силна и солидарна Европа, която да взема навременни решения за своите граждани”. Това заяви президентът Румен Радев, който упражни правото си на глас в Професионалната гимназия по транспорт „Макгахан”.

12:00 6,84% е избирателната активност към 10 ч. сутринта – 439 хил. души са гласували, сочат първите данни на Централната избирателна комисия.

11:15 „Гласувах за силна България в обединена Европа”, каза водачът на листата на ГЕРБ/СДС Мария Габриел, която пусна своя глас в благоевградското село Хаджидимово.

11:00 Лидерът на „Атака” Волен Сидеров гласува на евроизборите. Той очаква ниска избирателна активност и да има купен вот:

10:50 „Ръката ми да изсъхне, ако гласувам машинно”, заяви Валери Симонов пред членовете на избирателната комисия. Той също упражни правото си на глас:

10:40 Водачът на листата за европейските избори от ВМРО-БНД Ангел Джамбазки избра да гласува машинно.

10:30 В изборния ден над 10 000 избиратели ще бъдат анкетирани в рамките на екзит пола на „Алфа рисърч”. Резултатите от анкетата ще излязат в 20.00 ч. До момента има извадка от 211 секции, която е представителна за близо 11 600 секции в цялата страна. В допитването ще бъдат отразени и демографските характеристики на анкетираните, като например възраст, пол и образование. Анкетиращите ще спират всеки пети избирател, който излиза от секциите. Участието е доброволно и който не желае, няма да отговаря на въпросите в анкетата.

10:20 Най-големият брой европейци, които ще дадат днес своя глас за новия Европарламент, са в Германия – 65 000 000. От тях 4 000 000 са граждани на други европейски държави. Страната ще излъчи и най-много депутати – 69. 311 000 са българите, които имат право да упражнят своя глас във Федералната република. Секциите в Германия този път са повече от предишния вот – 24. Има разкрити такива дори и в някои по-малки градчета, така че всеки, който има желание, ще може да даде своя глас.

10:15 Една от най-големите български общности зад граница е във Великобритания. След като страната отложи брекзит и все още е част от Евросъюза, сънародниците ни могат да гласуват на нейна територия На територията на Обединеното кралство са разкрити общо 24 секции за българите.

10:10 В Унгария антиимигрантските настроения са едни от най-силните в цяла Европа. Освен това държавата през последните месеци премина през обтегнати отношения с различните европейски институции. Там избират 21 депутати в ЕП:

9:55 Най големият проблем в Родопите за гласуването днес се оказва големият брой на хората, които нямат право да гласуват, а сега за първи път няма да могат и да си извадят удостоверение. Ограничението е въведено с изискването избирателите да имат настоящ адрес у нас поне 3 месеца преди изборите. Тази промяна в Изборния кодекс е въведена тази година за първи път. Още при гласуването ѝ партията , която получава традиционно най много гласове в района, обяви че решението противоречи на конституцията.

09:50 Във Варна са променени адресите на значителна част от изборните секции в града. Екип на bTV провери ще обърка ли промяната гласоподавателите:

09:40 Изборният ден във Франция започва в 8 ч. местно време. Основната политическа интрига на този евровот е между силите на Еманюел Макрон и Марин Льо Пен, които ще се състезават за места на своите кандидати в ЕП.

9:30 Лидерът на БСП Корнелия Нинова упражни правото си на глас. 

"Гласувах за справедлива, социална и обединена Европа. Гласувах за това да получаваме европейски доходи, да имаме европейски стандарт на живот и за това да не ядем второ качество храни", заяви Нинова.

По-късно и водачът на листата на БСП Елена Йончева гласува.

"Тези избори не са само за ЕП, те са за България. Тази вечер България и Европа ще бъдат променени и ние ще успеем да извоюваме достойни европейски доходи и справедливост. Всеки от нас може да бъде част от промяната, България може да промени Европа“, заяви Йончева пред журналисти.

9:25 Сънародниците ни в Гърция ще могат да гласуват на днешните евроизбори в 13 секции. Една от тях е в Никити – в гимназия, която се намира близо до стадиона. В Атина има 3 секции, на остров Крит – 4, в Солун – в генералното ни консулство, и в още няколко малки населени места.

9:10 В Кърджали изборният ден започна нормално. По списък право на глас имат 149 602 души, гласува се в 509 секции. Тази сутрин на автогарата в Кърджали има автобуси от редовни линии от Турция, които са почти празни. Не би трябвало на този вот изборният туризъм да е решаващ, защото има изискване за уседналост – три месеца трябва да си живял в страна член на Европейския съюз.

9:00 ЦИК отчита спокойно начало на изборния ден без сериозни нарушения. Има данни, че в Перник има проблеми с машинното гласуване – една от машините не е стартирала. Изборният ден продължава до 20 ч., с възможност за удължаване до 21 ч., ако има опашки. 

08:50 Правото си на глас упражниха и абитуриентите от СУ „Петко Рачов Славейков” в Кърджали. Ентусиазираните младежи дойдоха до изборната секция в училището си веднага след бала.

08:45 Почетният председател на ДПС Ахмед Доган упражни правото си глас в една от избирателните секции на столичното 36 СУ „Максим Горки“. Той пристигна в избирателната секция под засилена охрана от НСО и без да направи коментар пред журналистите. По-късно и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ гласува в СУ „Петко Рачов Славейков“ в Кърджали.

8:40 В Пловдив също се очаква висока избирателна активност. Час и половина след началото на изборния ден обаче малцина са отишли до избирателните секции. 477 са избирателните секции в града, а хората с право на глас са малко над 300 хил.

8:35 Жителите на Созопол по принцип са активни на избори. На последните евроизбори в Созопол са гласували около 40% от имащите право на глас, а на последния местен вот - 75%.

Според експерти активността на днешния вот за Европейски парламент ще наподобява тази на избори за местна власт.

08:30 Изборен ден и в Румъния! 19 млн. избиратели, освен за Европарламент, ще дадат своя вот и в референдум за съдебната власт. Допитването е ключово, защото то ще покаже дали управляващата партия в страната ще получи вот на доверие от страна на избирателите. В същото време румънският премиер Виорика Дънчила заяви, че няма да гласува на референдума, с което прикани привържениците си да последват нейния пример. 

8:19 В опустошеното от бури и градушки село Морава хората дават заявка, че ще гласуват на евровота. В избирателната секция в селото има и машини за гласуване, но в първите часове от вота нямаше интерес към тях.

8:15 77 са секциите с машинно гласуване за евровота във Врачанско. Екип на bTV отиде в село Костелево. Повече от 600 са избирателите там и вече има хора, които са избрали да гласуват машинно.

8:07 След малко повече от час от началото на изборния ден в ЦИК сигнали за нарушения няма, каза за bTV говорителят на комисията Александър Андреев. Първите данни за избирателна активност ЦИК ще даде към 11 ч.

8:05 Брюксел е в центъра на световното медийно внимание. Повече от 1500 са акредитираните журналисти. Има и такива от страни извън ЕС, основно от Съединените щати и Китай. Там е и екипът на bTV, който ще следи всичко в изборния ден, както и емоциите извън сградата на Европарламента.

08:00 Добре дошли в нашия онлайн репортаж за евровота! Тук ще намерите пълна информация за ставащото по време на изборния ден - в момента, в който новините се случват.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече