Какво ли усещането да улавяш исторически моменти във фотообектива, за да им дадеш живот и за напред? Отговорът на този въпрос със сигурност знаят от "династията” Юскеселиеви, дала четири поколения фогорепортери, които още от времето на войните "влизат” в събитията с апарат в ръка.

"Много съм щастлив, че нашата фамилия даде осем фотожурналиста. Баща ми започна да снима около 1920 г. заедно със своите двама братя”, разказа в студиото на "Тази сутрин” Христо Юскекелиев, по-известен като Тити. Той  сподели, че безумно харесвал работата си на фотожурналист и подчерта, че всяка снимка е рожба на твореца и няма как да определи по и най-любима.

Тити разказа как буквално влязъл в кортежа на Никита Хрушчов при първото му идване в България през 1961 г. Въпреки че имало опасност да бъде застрелян от членове на охраната, които не го познавали, той бил решен, че снимка трябва да има.

"В такава фамилия с толкова много фотографи, човек е закърмен с професията и просто естествено си ставаш фотограф”, разказа на свой ред Венци, който е представител на третото поколение фоторепортери и е в професията вече 40 години. Той сподели, че днес се снима много по-лесно, тъй като производителите на фотоапарати са били много добри фотографи и следователно са облекчили  максимално фотографския труд. Но пък по-рано всичко било по-интересно с тръпката да промиваш филми.

В прикачения видеофайл може да видите фотоси, запечатали събитията в страната ни през последните 90 години, както и да чуете още интересни истории за професията. Най-запомнящите се от тях са включени и в книгата на Тити - "Една камера - един живот".