Луната ще изглежда по-голяма през следващия уикенд, защото ще се доближи максимално до Земята в т.нар. лунен перигей, съобщи в. "Дейли телеграф".

На 19 март Луната ще е на 356 578 км от Земята. Това е най-близкото положение на Луната до Земята от 19 години насам, т.е. от 1992 г.

Суеверните хора се притесняват, че може отново да има земетресения и да изригнат вулкани, както се случи при подобни огромни луни през януари 2005 г. и декември 1974 с индонезийското цунами и опустошителния циклон Трейси в Австралия.

Учените изтъкват, че няма данни явлението да е признак за предстоящо бедствие.

Пийт Уилър от Международния център за радиоастрономия каза пред сайта news.com.au: "Няма да има земетресения или вулкани, освен ако и без това те е нямало да ни застигнат. Приливите и отливите на Земята само ще са малко по-засилени, но пак няма да са нещо изключително".

"Ако се постараете, можете да свържете хронологично почти всяко природно бедствие или събитие с нещо в нощното небе”, добави австралийският астроном Дейвид Ренеке. „Спомнете си и за прогнозите, че разположението на планетите ще разкъса Слънцето. Това не се случи."