Приятелите на злополучния пилот Луиджи Фазуло в швейцарския град Лукарно, откъдето излетя самолетът, твърдят, че той бил в добро настроение, когато се качил на борда на своя "Пайпър".

Те разказват, че 67-годишният мъж бил шегаджия и бохем, и напълно изключват хипотезата за самоубийство.

Във въздушната база "Магадино" обаче си спомнят редица негови инциденти по време на полет, които му спечелили прозвищата "Каубоя на небето" и "Свърши ми горивото".

Преди години Фазуло имал фирма, която извършвала частни самолетни превози. При един полет до Цюрих горивото му свършило малко преди кацането и той бил принуден да се приземи на близо 2 километра от пистата. Поради същата причина друг път кацнал в картофена нива. След злолопучния полет до Цюрих предприемачът изгубил разрешителното си за пилот и впоследствие се отказал от този бизнес.

Синът му Марко Фазуло твърди, че баща му искал да сложи край на живота си, поради финансови проблеми. Тази теза се поддържа и от съпругата му.

Механикът Стефано Скоса разказва, че самолетът бил проверен преди два месеца и бил в добро състояние. Той обаче твърди, че винаги може да възникне технически дефект.

Според авиодиспечерите на летището в Милано Луиджи Фазуло съобщил, че има проблеми с ръчката за приземяване. Няколко минути по-късно се разбил в 30-етажната сграда на "Пирели".