Християните проведоха такива молитви на много от засегнатите места, сред които е и старата столица на Индонезия - Джокоярта. Повечето от църквите са претърпели сериозни щети от земетресението, някои дори са напълно разрушени. Въпреки че Индонезия е най- голямата мюсюлманска държава, 17 % от населението на град Джокоярта се състои от християни, голяма част от болниците и училищата са ръководени от католическата църква. В района на Бантул, който преживява най - сериозните разрушения, католическият свещеник Грегориус Утомо обясни, че земетресението със сила 6.3 степен по Рихтер е ударило града по време на сутрешната молитва.

Грегориус Утомо, свещеник : "След като преживеят подобно бедствие, хората стават по -силни, по - сплотени, и разбират, че цветът на кожата няма значение, че ние всички се надяваме на божията милост."

Междувременно, част от оцелелите обитатели на Бантул са принудени да се заселят в курници, след като са загубили домовете си по време на земетресението.

Британска медицинска агенция, която работи в района на бедствието, предупреди, че има голяма опасност хората да се заразят със салмонела и птичи грип, защото хигиената е на много ниско ниво.