Космическата Нова година, която днес посрещат последователите на духовния учител Петър Дънов, беше част от ефира на "Тази сутрин”. Събитията логично се развиваха около Седемте рилски езера.

В учението на Дънов, освен християнски символи, се застъпват и много астрологични елементи. Именно затова на 19 август, когато по стар стил е един от големите християнски празници – Преображение Господне, дъновистите посрещат изгрева на слънцето, защото те вярват, че чрез слънчевата енергия "лъчите от светлината на Христос достигат до тях”. Подобно на предните години, и тази имаше гости от чужбина, като предимно бяха руснаци.

Малко преди 7 ч. сутринта на един от молитвените хълмове последователите застанаха с лице към Слънцето и започнаха да практикуват обичайните движения, които Дънов е оставил като учение. Не малко се оказаха хората, качили се до Седемте рилски езера, за да направят това, което са чели от години.

Край езерото Бъбрека те ще изпълнят танца Паневритмия в кръг, което отново символизира Слънцето, като, разбира се, ще бъдат облечени традиционно в бели дрехи. Някои от тях свирят музика на цигулки, композирана отново от Дънов като с всичко това отбелязват старта на Космическата Нова година.

Трудно е да се установи точният брой на последователите на Дънов. Според Андрей Грива – един от основните водачи на Бялото братство – последователи са и хората, които четат книгите на Дънов, като не е задължително непременно да са членове на братството.

Според Братството Дънов е един от най-превежданите български автори по цял свят. Тук спокойно може да си припомним прочувствените думи на Алберт Айнщайн в последното си интервю пред Радио Франс, когато казва: "Целият свят се прекланя пред мен, а аз се прекланям пред духовния учител Дънов”.

Дъновистите наричат Паневритмията "вибрация на целия космос” и я провеждат на Седемте рилски езера, защото съответстват на седемте енергийни чакри в човека. Танцът е сбор от 28 точно определени движения, посредством които участниците вярват, че събират космическа енергия. Паневритмията продължава час и двайсет минути и се състои от четири части – Здраве, Хармония, Уравновесяване и Веселие.

Между Българската православна църква и Бялото братство все още продължава да има търкания доколко ритуалите са християнски, но според последователите на Дънов единственото нещо, на което учението ги възпитава, е на хармония между хората и природата.