Той налага редица изисквания към собствениците на слонове. Мярката е с цел да се ограничи движението на едрите животни из улиците на тайландската столица.

Причина за гнева на водачите на слонове беше неотдавнашния арест на петима техни колеги в Банкок. Тежкотоварните животни от години нямат право да се движат по улиците на тайландската столица, тъй като използването им като транспортно средство е забранено със закон. Въпреки това, забраната масово се нарушаваше допреди няколко седмици, когато полицията предприе акция за разчистването на банкокските улици.

Протестиращите водачи, които са главно от провинцията, твърдят, че работата им в столицата е важна за оцеляването им. Те продават на минувачите плодове и дребни стоки и с припечеленото изхранват себе си и животните. Новият законопроект ги задължава да плащат годишна такса и да осигурят място за пребиваване на слоновете, което да отговаря на всички законови и санитални изисквания. Организацията за защита на слоновете настоява новите мерки да влязат в сила възможно най-скоро.