За да съхранят традиционния образ на историческия герой, японците са създали музей и училище за нинджи.

Къщата-музей на нинджа се отличава от другите жилищни сгради в селището Ийга. Тя е пълна с тайници, скрити изходи и тунели, които я свързват с останалите постройки в някогашното феодално имение.

"Къщата на нинджата не било просто жилище. В нея изработвали оръжия, леели куршуми, приготвяли барут. Тайниците и тунелите улеснявали нинджата, когато се налагало скришом да вземе оръжието си", разказва уредникът на музея Мики Сорамори.

Освен че са облечени като нинджи, уредниците демонстрират как се изпозва всеки един от предметите, принадлежали на нинджата. Посетителите могат сами да изпробват специалните обувките за бродене в реката или бамбуковата чаша. Нинджите са владеели до съвършенство изкуството на боя. Тайната на успеха е в умението да скриеш собственото си Его, а не да подчиниш опонента. Така обяснява философията на нинджите Масаки Хацуми от Токио.

В едно от токийските училища за нинджи Хацуми преподава бойно изкуство. Неговото учение е твърде различно от това, което виждаме по филмите. За интереса към него говори фактът, че в училището се записват млади мъже от цял свят.