Според астрономите тази година космическото шоу е било такова, каквото може да се види само веднъж на 30 години.

Метеорният поток "Леониди" премина най-близко до Земята днес между 6 и 7 часа сутринта. Астрономи и любители от цял свят наблюдаваха изгарящите в атмосферата космически отломки. Небесното шоу можеше да бъде видяно и от територията на нашата страна.

Земята постоянно е бомбардирана от космически отломки и метеорити. Те изгарят в най-високите слоеве на атмосферата и следите им блестят в нощното небе. Метеорите пък са заледени парчета космически прах, които са били част от разрушена комета.

"И при своя път по орбитата Земята преминава през тези така наречени метеорни роеве и когато тези частици навлизат в атмосферата наблюдаваме така нареченото явление метеор или падаща звезда, както е известно сред народа", пояснява астрономът Петър Песев. 

Българските любители-астрономи не само си пожелаха по нещо под падащите звезди. Те проведоха измервания на честотата и продължителността на метеорния поток "Леониди".

"И след това техните данни се обработват от Международната метеорна организация и благодарение на това се правят поточни модели и можем да кажем примерно каква ще е активността на "Леонидите" догодина", допълва Петър Песев. 

Дали ще успеем да видим "Леонидите" и през 2003-та зависи от три неща: времето да бъде ясно, да имаме под ръка бинокъл и да се събудим преди изгрев слънце.