Колкото повече се пени шампанското, толкова по-бързо човек се напива, твърдят британски учени от университета в Сърей.
Причината е въглехидратният диоксид в мехурчетата. Чрез тях пенливото вино прониква по-бързо в кръвта от останалите алкохолни питиета.

Човек има в кръвта си 0,54 милиграма алкохол, пет минути след изпита чаша шампанско, установявят британските учени. След още 40 минути той вече е 0,7 милиграма.

Доказано е, че вината и ракиите замайват дамите по-бързо от мъжете. Причините са по-ниското тегло, по-голямото количество мазнини в организма и по-малкото съдържание на вода.
Алкохолът прониква в мастните тъкани и се задържа по-дълго време.

Друга причина е стомашен ензим, който при мъжете действа по-активно при разграждането на алкохола, отколкото при дамите. Лекарите препоръчват алкохолните напитки видаги да се приемат с храна.
Приятна салата, с някакво предястие. Това е и смисълът им, за да не се приема само алкохол.

Той може и да е полезен, но само ако е в умерени количества - загрява, стопля, действа релаксиращо, разширява кръвоносните съдове.

При злоупотреба с количеството последиците са много повече, предупреждават специалистите.
Те препоръчват по 1-2 чаши на ден, без да се смесват различни видове алкохол.