Преди консумация червеното вино трябва да постои отворено поне 30 минути, за да покаже аромата си. Това съветват сомелиерите.

На българския пазар няма качествено вино под 3 лева, смятат познавачите. За избора на вино към празничната трапеза се посъветвахме с виночерпеца на годината Михаил Марковски.

Той препоръчва бутилирано вино от голям производител. Ако се спрете на наливно, не купувайте преди дегустация.

"Желателно е да няма странични миризми - на бъчва, на бидон и други странични аромати. Може да се рискува и с такова вино", обяснява Марковски.

Трапезното вино се избира според храната.
Започва се със сухо и се завършва със сладко вино.
Първо се сервират белите и младите, по-късно червените и старите вина.

"За пуйка с кисело зеле виното се избира според плънката. Ако плънката е постна подходящото вино е сладко бяло, ако има месо - полусладко червено", допълва Марковски.

След добрия избор следва правилната консумация. Ако тапата мирише на мухъл - значи виното не е съхранявано добре.
Първата глътка се отлива в друга чаша. За дегустация наливаме една пета от чашата. Завъртаме чашата на масата или във въздуха.
Така следим играта, цвета, и аромата на виното.

Отпитата глътка се разхожда внимателно в устата и се преглъща леко. Тогава доливаме

И още три правила сподели Михаил Марковски:
"Чашата не се налива до върха, не се пие вино на големи глътки и не се прекалява с количеството, защото води до главобол."

Задължителна за качественото вино е добрата компания.