Природните бедствия по света се дължат на рекордно високите температури. Така смятат американски учени. От Националната администрация за атмосферата и океаните във Вашингтон припомнят, че за първите 7 месеца на тази година са регистрирани най-високите глобални температури, откакто се води статистика за това - от 1880-та година.

Експертът по климата Том Карл казва, че катастрофалните наводнения в Пакистан и Китай и пожарите в Русия са пряко следствие на екстремни метеорологични условия в Азия и Източна Европа това лято.

„Русия и централна Азия тази година са подложени на изключително високи температури. Като добавка са налице силни валежи в районите на мусоните в Пакистан. Между тези явления има връзка. В системата на климата всичко е свързано”, каза Том Карл.

Специалистът изтъква, че като цяло температурите по света се повишават. Не само през лятото, но и през зимата.

Всички сезони стават по-топли. Дори в северните части на Земята  затоплянето през зимата е по-голямо, отколкото затоплянето през лятото, каза Том Карл. Ученият смята, че за глобалното затопляне до голяма степен допринася и човешката дейност.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!