Какви истории разказват кухните на Балканите? Екипът ни посети една софийска галерия, място за фотография, хора и идеи, където тази вечер ще бъде открита изложбата Kitchen stories from the Balkans (в превод – Кухненски истории от Балканите, бел.ред).

"Балканите, според моето собствено субективно мнение, са едно доста изстрадало място, а кухненското помещение рефлектира тези, вече започнали да зарастват, рани. Аз не вярвам на някого на Балканския полуостров подобни сценарии да са му чужди”, сподели авторката на изложбата - фотографката Евгения Максимова.

"Ние по принцип хората сме си воайори и това е нашата биология. И ми се стори, че на хората ще им е любопитно как живеят хората до тях. Особено в кухнята, което е едно доста непретенциозно място. Рядко едно кухня е направена помпозно, за да се представя пред чужди очи”, допълни тя.  

Фотографката е обиколила всички девет балкански страни. Посетителите ще могат да надвикнат в кухня в Охрид и циганското гето в Нови Белград, както и в такава на гара Кремиковци в близост до балите със столичния боклук. Максимова е включила и личен елемент – кухнята на баща си и на бабата на най-добрата й приятелка в село близо до Костенец.  

"Това е част от проект, от мастер клас, организиран от World Press и спонсориран от фондацията "Робърт Бош”. Идеята е да се презентират Балканите от една по-различна перспектива, а не от тази на войната в Сърбия, т.е. бивша Югославия. Според мен кухнята на Балканите по най-естествен начин показва ситуацията на всички тези наши държави. Едно изстрадало място”, каза фотографката.    

Тя сподели, че е снимала скромни, кухни, защото всъщност е попадала в такива: „Според мен те доста обективно рефлектират действителността на Балканите. Факт е, че има заможни, свръхбогати семейства, но те са един много малък процент. Известна част от снимките са снимани в дома на родителите ми, в дома на близки мои приятели. Това са хората, които аз познавам и хората, с които общувам и те живеят по този начин. Не се опитвам да изопачавам действителността. Може да го правя, но това не е съзнателно”, призна тя.  

Изложбата ще бъде показана и във Виена и Португалия.