Учени от Оксфордския университет откриха генетичен дефект в спермата, който не позволява оплождане на яйцеклетките. Откритието ще помогне да се създаде контрацептивно хапче за мъже, което имитира дефекта, както и лекарство, което ще помогне на стотици мъже да станат бащи, съобщи в. "Дейли мейл".

Откритието засяга протеин, наречен Пи Ел Си зета. Той се предава от спермата на яйцеклетката по време на оплождането и отключва създаването на нов живот. Екипът на д-р Джон Парингтън заедно с колеги от Белгия и САЩ изследвал сперма от 9 мъже в процедура за ин витро оплождане, при която сперматозоидите се инжектират директно в яйцеклетката.

Учените установили, че спермата на някои мъже не може да "разбуди" яйцеклетката и открили дефекти в синтезирането на въпросния протеин.

Нови изследвания са показали, че яйцеклетките могат да се активизират, като им се инжектира генът за протеина Пи Ел Си зета. Това създава надежди за ново лекарство за зачеване. От друга страна, работата на изследователите е показала, че лекарство, което блокира протеина у мъже с нормални оплодителни способности, би могло да се използва като противозачатъчно средство.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето