Изразяването на гнева е ключ към успешна кариера и пълноценен личен живот, твърдят американски психиатри, цитирани от в. "Дейли телеграф".

Екип от Харвардския медицински институт установи, че хората, които потискат фрустрациите си, са разочаровани в личния си живот и рано стигат тавана на професионалната си кариера. Тези пък, които дават воля на гнева си, напредват бързо в професията си и постигат по-голяма емоционална и физическа близост с любимите си същества.

Проф. Джордж Вейлиънт ръководи Харвардското изследване върху развитието на зрелите хора от 1965 г. Проследен е животът на 824 мъже и жени през 44 години.

Отрицателните емоции като страх и гняв са вродени и са много важни за оцеляването. Въпреки че неконтролираният гняв е разрушителен, гълтането му също е вредно.

Хората трябва да се учат как да изразяват гнева си конструктивно, без да му позволяват да ескалира в унищожителна и саморазрушителна ярост, убедени са психиатрите.  

Учените са установили също, че повече от 55% от проследените лица казват, че изразът на гняв е давал положителен резултат. Почти една трета признават, че като дават воля на гнева си, по-ясно виждат недостатъците си.

 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето