Над 140 любители на зимните спортове се включиха в Чепелареада 2010. Състезателите бяха разделени на следните групи - мъже ски, мъже сноуборд, жени ски и жени сноуборд. В надпреварата участваха както професионалисти, така и аматьори. Стартът беше на връх Мечи чал (1873 м), а финалът на 1155 м.

Участниците, подобно на сноуборд крос, бяха разделени в серии от по 16 човека и чрез пряка елиминация достигаха до финал, като от всяка серия само първите 8 продължаваха напред. След масов старт, спускайки се по 5 км писта, преминавайки през различни изпитания като скачане с чувал, тичане със ски и сноуборд обувки до екипировката, цепене на дърва, стреляне с фунийки по мишена и забиване на 9 см пирон, използвайки само острата част на чука, състезателите се бореха за място във финалната 16-тица.

Олимпийската шампионка по биатлон Екатерина Дафовска взе участие в надпреварата категория жени ски. Тя предпочете да използва алпийските за своето участие в Чепелареада 2010. Тя показа завидни умения при стрелбата с фунийки и след успешно спускане определи състезанието като "Много приятно, малко тежичко, но пък голямо удоволствие!".

Група Саунд Фордж Бенд зареди с хъс участниците вечерта преди Чепелареада 2010, а зрелищният край на събитието беше ознаменуван от последното изпитание за фестивалното състезание, в което ентусиасти се надпреварваха и бореха за търкаляща се по склона на пистата пита кашкавал.

Проявата е реализирана мечта на организатора Станислав Вангелов, подкрепена с много ентусиазъм от съмишленици и чепеларци, които се включиха както в подготовката, така и като съдии на добра воля, като безвъзмездно оказаха подкрепа за провеждането на надпреварата.

Идеята е Чепелареада-та да се провежда 2 пъти годишно - през лятото и зимата, като през лятото вместо ски или сноуборд, ентусиастите ще се състезават с планински бегачи или други безмоторни превозни средства.

"Надяваме се догодина да се включат двойно повече участници и състезанието да е още по-зрелищно, а защо не и с международно участие", заяви Вангелов.

Ето и класирането:

Ски - мъже
1. Симеон Милчев
2. Любомир Сираков
3. Димитър Пичуров

Ски - жени
1. Гергана Шокова
2. Екатерина Шокова
3. Христина Пищалова

Сноуборд - мъже
1. Владимир Трифонов
2. Венелин Симеонов
3. Захари Згуров

Сноуборд - жени
1. Теодора Пенчева
2. Марина Кеменчеджиева
3. Боряна Златева