Камъчета с лика на Ботев спасяват кораба „Радецки". Нетрадиционната родолюбива инициатива е на младежкия парламент в Козлодуй, а целта е да се съберат средства за основен ремонт и запазване лиценза на парахода светиня.

Единственият плаващ музей на Балканите се посещава от близо десет хиляди туристи годишно.   Двойник е на австрийския „Радецки", принудително акостирал преди 140 години на козлодуйския бряг заради славната Ботева чета.

Днешният „Радецки" е на половин век и е дело на над милион български деца. Те са събирали билки, старо желязо и хартия и за две години корабът се е възстановил.

На всеки пет пък се правят замервания на корпуса с ултразвук, които гълтат между 200 и 300 хиляди лева. Следващата проверка е догодина, а с просто око се вижда, че командният мостик е за ремонт, за подмяна са пейките, нужно е цялостно пребоядисване на кораба. За да продължи да плава, децата на Козлодуй вече събират средства - чрез превръщането на речни камъни в сувенири.

„Вземаме ги от Дунав, изчистваме ги, след това режем картинките, които се виждат - на Ботев, също и на кораба „Радецки", след това някой ги залепва, трети лакират, слагат различни мъниста”, обясни Николай Андреев, член на Общинския детски младежки парламент в Козлодуй.

„Измислихме, го за да може да спасим нашия кораб „Радецки", за да може да запазим историята за него”, каза Петя Дамянова, член на Общинския детски младежки парламент в Козлодуй.

На Трети март направените досега триста сувенира се разпродадоха като топъл хляб в града, като идеята е кампанията да запали и деца от други градове.

„Надяваме се тези камъчета да докоснат сърцето на българина, защото една нация е нищо без своите символи”, коментира Андреев.

В близките дни ще бъде открита и банкова сметка в полза на „Радецки".