На 17 септември София отбелязва празника си. Пред църквата "Св. София", една от емблемите на столицата, днес бяха издигнати знамената на града.

София е 15-ят по големина град в Европесйкия съюз, обявена е за столица на 3 април 1879 година. Тя е една от трите най-древни столици, заедно с Рим и Атина.

София днес има приблизително 2 милиона жители. Преди повече от 130 години е била малък град с около 10 000 души. Чешкият историк Константин Иречек разказва за София като българската Венеция, само че потънала в кал.

Историците я описват така - криви улици и огромни гьолища, а градът има ориенталски вид.

Израстването на София като европейски град е благодарение на чешки и австрийски архитекти, които идват у нас по покана на Цар Фердинанд.

Сред изтъкнатите строители на столицата е и архитект Христо Бърнев, немски възпитаник.

Повечето му сгради са жилищни, участва и в колектив при възстановяване на църквата "Св. Неделя", след атентата 25 година.

Само на няколко метра от църквата, се е намирала и най-важната артерия в София от началото на миналия век - улица "Търговска".

Често е била сравнявана с „Виа дел Корсо” в Рим и „Ваци” в Будапеща.

С повече от 250 магазина, на нея е можело да се купи всякаква стока - европейски платове и скъпа козметика.

Улицата е напълно е унищожена след бомбардировките през войната, а на нейно място се появява днешното ларго.

Разцветът на града е в средата на 30-те години, когато е наричан малката Виена, благодарение на градоначалника си инженер Иван Иванов, който изгражда водопроводната система. Успява да се пребори с корупцията и бюрокрацията.

Старите софиянци носталгично си спомнят европейския облик на столицата от миналото, който вече изчезва с новото строителство, което заличи от картата емблематични сгради.