Родители, които са получили помощ от Фонда за лечение на деца в чужбина, искат отговори за показната акция и арестите на ръководството му.

В студиото на „Тази сутрин” гостуваха Христо Попов, Карл Бец и Григор Малинов – бащи на деца получили финансова помощ от Фонда за лечение на деца. По думите им работата на фонда никога не е била бавна, решенията по техните случаи не са се бавили. Те смятат, че показната акция и арестите целят да разрушат „единствената работеща структура в държавата”.

Родителите добавиха, че организацията „Спаси Дарина”, която е помогнала на много болни деца, спира дейността си, защото не може да се бори повече със системата. Родителите са организирали петиция, с която настояват за отговори.

Григор Малинов се обърна с призив към министърът на здравеопазването Петър Москов: „Г-н министър, върнете старото ръководство, за да не ни изправяте на нокти, защото това, което сме изпитали покрай децата ни не е малко, а вие ни сервирате още”.

„Тези арести и съсипването на работата на фонда целят да се пренасочат безконтролно средства към България за медицински изделия”, смята Малинов.

На фонда им беше пречено всячески да работят. Той е създаден преди няколко години за лечение на деца в чужбина, като в момента се прави опит това да се размие. Непрекъснато ги товарят с допълнителни отговорности”, смята Христо Попов.

Бащата определи думите на министър Москов като популистки и добави, че не е нужно хората, които управляват здравеопазването да бъдат лекари. „Те трябва да бъдат нормативно грамотни, а настоящият министър е склонен към една показност и създаване на внушения”, допълни Попов.

И тримата бащи са съгласни, че обвиненията за кражба на пари от болни деца са много тежки. „Предполагам, че децата ще бъдат пренасочвани за лечение тук в България, но нашите клиники не могат да се справят с това”, каза Карл Бец.

По думите на Попов в България са направени едва 7-8 животоспасяващи трансплантации, докато това в чужбина се прави 10-12 пъти в рамките на един месец. „Страната ни няма толкова големи ресурси и там, където са открити, по-добре да ги използваме”, смята той.

„Аз искам да видя лицето на специалният прокурор, който разпореди тази циркова акция точно на 20 април, когато беше насрочено събранието на фонда”, заяви Григор Малинов.

И тримата бащи се обявиха в подкрепа на бившия шеф на фонда Павел Александров.

  • Стотици болни деца са "на опашката" след арестите във фонда за лечението им
  • Проф. Владимир Пилософ: Няма неразгледани молби на деца за лечение
  • Петър Москов: Понякога може би малко съжалявам, че не съм в опозиция
  • Нередностите във Фонда за лечение на деца в чужбина са факт от 16 г.
  • Какви са били апартаментите в Париж, в които Фондът за лечение на деца е настанявал пациенти
  • Служителки от Фонда за лечение на деца обжалват гаранциите си
  • Пуснаха Павел Александров под гаранция от 20 хил. лв.
  • Родители поискаха промени в правилата на работа на Фонда за лечение на деца
  • Шефът на Фонда за лечение на деца сключил неизгодни договори за близо 500 хил. лв.
  • Парите за лечение на деца са преведени, ще ги разпределя новото ръководство на фонда