Най-малко 222 деца с различни тежки заболявания не могат да получат медицинска грижа, защото чакат становище от специалист, разглеждане от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца в чужбина или са прехвърляни от заседание в заседание. Някои чакат вече 4 месеца. Това обяви в студиото на „Тази сутрин” Десислава Хурмузова от съвета.

Тя беше категорична, че след показния арест на предишния директор Павел Александров фондът работи безпрецедентно бавно. „По времето на Ива Станкова (която ръководеше структурата по времето на кабинета „Орешарски”-б.р.) имаше 30-40 деца забавени. Такова нещо 222 деца аз не съм виждала”, призна Хурмузова.

Тя допълни, че има забавяне във входирането на документите и вписването на пациентите в регистъра на фонда, така че може да се окаже, че техният брой е даже още по-голям. Сред тях има и доста онкоболни деца. „Ракът не чака”, подчерта Десислава Хумрузова.

По думите й новото ръководство на фонда е „затрупано” от изключително специфична работа, като това не е било отчетено преди рокадите: „Искат да променят правилника, вероятно за да премахнат сроковете. Правилникът на никого не пречеше да си върши работата. Сега им пречи”.

Комуникацията с Обществения съвет също е минимална. „Ние не общуваме – задаваме въпроси по мейл, на които никой не отговаря. Единственото, което се иска от нас е да гласуваме електронно”, заяви Хурмузова. Тя коментира, че сред пращаните за гласуване деца вероятно има и вече гласувани. От 20 април насам не е подписван и нито един протокол.

Резултатите са налице – миналата година Фондът за лечение на деца е получил 150 000 лева от индивидуални дарители. За първото 6-месечие на 2016 г. събраните пари са едва 6000 лева.

„Аз никога не бих дарила на този фонд в сегашния му вид. Защо да даряват, след като 220 деца чакат лечение?!”, коментира и членът на обществения му съвет.

„Далавера в този фонд не виждам. Далавера в министерството са 100% си мислели, че има, но сега виждат, че нещата са по-различни”, коментира Десислава Хумрузова.

Тя отбеляза, че вместо считаните за скъпи квартири във Франция за 60 евро на ден, сега децата и родителите им се пращат на хотел за повече пари и без възможност сами да си готвят и перат.

  • Проф. Владимир Пилософ: Няма неразгледани молби на деца за лечение
  • Петър Москов: Понякога може би малко съжалявам, че не съм в опозиция
  • Нередностите във Фонда за лечение на деца в чужбина са факт от 16 г.
  • Какви са били апартаментите в Париж, в които Фондът за лечение на деца е настанявал пациенти
  • Служителки от Фонда за лечение на деца обжалват гаранциите си
  • Пуснаха Павел Александров под гаранция от 20 хил. лв.
  • Родители поискаха промени в правилата на работа на Фонда за лечение на деца
  • Шефът на Фонда за лечение на деца сключил неизгодни договори за близо 500 хил. лв.
  • Парите за лечение на деца са преведени, ще ги разпределя новото ръководство на фонда
  • Родители ще протестират пред Фонда за лечение на деца

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!